Frizeri i kozmetičari žele da "uvedu red", inspekcija suzbija rad na crno

"Svega je 927 registrovanih salona po našem saznanju iz 2021. godine. Možda je taj broj nešto veći trenutno, ali je činjenica da ih ima makar 70 odsto više nego nas registrovanih koji rade "na divlje"", rekao je Vukadinović

7506 pregleda 3 komentar(a)

Kroz edukaciju i u saradnji sa relevantnim institucijama, frizeri i kozmetičari žele da "uvedu red" i poboljšaju standarde u obavljanju usluga ljepote. Kako bi se eliminisala siva ekonomija u ovoj industriji, pokrenuta je i kampanja.

"Svega je 927 registrovanih salona po našem saznanju iz 2021. godine. Možda je taj broj nešto veći trenutno, ali je činjenica da ih ima makar 70 odsto više nego nas registrovanih koji rade "na divlje"," kazao je Viktor Vukadinović, sekretar Saveza frizera i frizerskih klubova Crne Gore gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti.

Zakonski okvir otežava kontrolu, međutim tržišna inspekcija ima spisak nelegalnih objekata koje obilazi u saradnji sa sanitarnom inspekcijom, dodaje Darka Radulović, tržišna inspektorka.

"Mi smo za neka tri mjeseca utvrdili sto nepravilnosti vezano za prijavu zanatstva, što je veliki broj u odnosu na prethodni period u 704 kontrole, izdato je 128 prekršajnih naloga u iznosu od 18.550 eura. Znači mi im damo neki rok od osam dana od kada im izvršimo prvi nadzor da se registruju i možemo se pohvaliti da je u zadnje vrijeme prijavljeno dosta zanatlija. Ja ne mogu konkretno reći da su to sve frizerski saloni jer i nisu, nego su to i druge oblasti zanatlija," kaže Radulović.

Bonus video: