Očekuju podršku izmjenama zakona, kažu da će se država u suprotnom suočiti sa odlivom iskusnog policijskog kadra

Nezavisni sindikat policije predlaže i da se Policijska akademija vrati pod okrilje MUP-a

3048 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Nezavisni sindikat policije
Foto: Nezavisni sindikat policije

Opasnost koja prijeti crnogorskom društvu je ugrožavanje bezbjednosti - imovinske, lične i svake druge crnogorskih građana, kaže predsjednik Nezavisnog sindikata policije Igor Rmandić.

Razlog je, kaže Rmandić, nedostatak policijskih službenika. Prema njegovoj računici, trenutni deficit kadra iznosi gotovo 1.500 službenika.

"Do kraja 2025. godine isteći će uslovi za penziju koji sada važe za penzionisanje policijskih službenika u Crnoj Gori i te uslove za odlazak u penziju ispunjava 1.700 policijskih sluzbenika. Mi smo pokrenuli inicijativu da se sadašnji uslovi za penzionisanje produže do kraja 2030. godine", navodi on.

Rmandić očekuje da političari i nadležni podrže izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima, jer će se država u suprotnom suočiti sa nenadoknadivim odlivom iskusnog policijkog kadra. Rješenje vidi u produženju sadašnjih uslova, koji olakšavaju odlazak u penziju, do 2030. godine. Na taj način bi, kaže, dosta njih ostalo da radi još nekoliko godina.

"Drugi predlog koji imamo je da se Policijska akademija vrati pod okrilje Ministarstva unutrašnjih poslova kao što je nekada funkcionisala. Iz prostog razloga što bismo skratili i smanjili procedure", kazao je Rmandić.

Osvrnuo se i na jučerašnje navode u pojedinim meidjima da će više desetina bivših policijskih funkcionera biti suspendovano zato što nijesu prošli provjere Agencije za nacionalnu bezbjednost.

"Kriminal u uniformi ne može da ima mjesto, ali ljudi koje želimo da procesuiramo moramo ih izvesti pred neke sudove, pred neke organe koji će na osnovu dokaza koji im prezentujemo donijeti određenu odluku", navodi on.

Rmandić je na pres konferenciji kazao i da zahtijevaju povećanje zarada od 10 odsto, koje im je ukinuto početkom godine, iako ih je sledovalo ranijom odlukom Vlade. Ukoliko se to ne desi, ne isključuju ni tužbe protiv države.

Bonus video: