Šimun se sastao sa pacijentima koji su na dijalizi, rekao da su utvrdili način kako da ostvare uslugu

Ministar kazao da će naši ljekari poći u vizite klinikama gdje bi mogle da se obave transplantacije. Nakon toga će, kako je rekao Šimun, moći da zadovolje potrebe pacijenata

3016 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Umjesto protesta ispred Ministarstva zdravlja, danas je u zgradi tog resora održan sastanak ministra i pacijenta koji čekaju na transplantaciju bubrega.

Za njih, gotovo 60, koji se nalaze na listi čekanja, transplantacija bubrega predstavlja novi život. Nakon današnjeg susreta, nadaju da će rješenje njihovih problema uskoro uslijediti.

"Uputili smo čitav niz dopisa i ka Ministarstvu vanjskih poslova, među kojima su Bjelorusija, Arapski Emirati i slično. Ne mogu licitirati konkretno sa datumom zbog toga što imamo i te neke tehničke uslove. Ali, očekujemo da će to biti realizovano u što skorijem periodu", kaže ministar zdravlja Vojislav Šimun.

"Ne sumnjamo ni u jednu riječ datu gospodina ministra. Tako da se danas puni optimizma i sreće vraćamo svojim domovima. U suštini, u toku ovog ljeta, za eventualno mjesec – mjesec i po mi bismo trebali da pakujemo stvari makar za taj prvi pregled", rekla je predstavnica pacijenata Tanja Stanojević

Kampanja transplantacije organa sa preminulog donora u Crnoj Gori nije zaživjela stoga pacijenti zahtijevaju da Ministarstvo zdravlja uspostavi saradnju sa medicinskim centrom u Bjelorusiji, gdje je situacija drugačija. Osim te države, razmatraju i druge opcije, ističe Šimun. Dodaje da su u prethodnom periodu utvrdili formalno – pravni način na koji će transplantacija biti moguća.

"Ono što je bio između ostalog zahtjev i ljekara i predstavnika Kliničkog centra jeste da se oni i pošalju u vizitu u tim klinikama da vide kakvi su uslovi, jesu li adekvatni. Ja mislim da ćemo nakon te vizite moći da zadovoljimo i istrošimo potrebe naših pacijenata", rekao je Šimun.

Uvjereni da nada za bolji život ipak postoji, nakon razgovora sa Šimunom okupljeni su zadovoljni otišli svojim domovima.

Bonus video: