Božović: Naš cilj je da se do deset poglavlja zatvori do kraja godine ili početkom naredne

Komentarišući činjenicu da na Međuvladinu konferenciju nisu pozvani ministri pravde i unutrašnjih poslova Andrej Milović i Danilo Šaranović, Božović je kazao da nije riječ o nepoštovanju njihovog rada

5417 pregleda 0 komentar(a)

U Briselu se danas održava Međuvladina konferencija, na kojoj će Crna Gora i formalno dobiti pozitivan odgovor na Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24.

Državni sekretar Ministarstva evropskih poslova, Bojan Božović kazao je da se pozitivnim mišljenjem na IBAR priča ne završava, već posao tek predstoji. On je u Bojama jutra na TV Vijesti istakao da, pored poglavlja 23 i 24, preostaju brojna druga koja će Crna Gora moći da zatvori, nakon danas dobijenog pozitivnog izvještaja.

"Mislimo da je naš cilj da se do deset poglavlja zatvori do kraja godine ili početkom naredne godine. Mi znamo da već dugo vremena stojimo na toj brojci tri. Nakon što to završimo, mislim da će glavni pregovarač u narednih nekoliko dana vjerovatno napraviti jednu detaljnu analizu i o tome obavijestiti javnost koja prva poglavlja Crne Gore u narednom periodu može da zatvori. Ja mislim da je najrealnije da završimo dio koji se odnosi na javne nabavke, odnosno pregovaračko poglavlje 5. Nije to jedino Poglavlje, da ne licitiramo, ali s obzirom da ono pripada klasteru 1 za koji sam ja zadužen kao pregovarač, mogu da najavim da je vrlo realno da će to biti jedno od prvih poglavlja koja ćemo zatvorati." kazao je Božović.

Komentarišući činjenicu da na Međuvladinu konferenciju nisu pozvani ministri pravde i unutrašnjih poslova Andrej Milović i Danilo Šaranović, Božović je kazao da nije riječ o nepoštovanju njihovog rada.

“S obzirom da je riječ o diplomatskoj konferenciji, najprirodnije je, naravno, pored nosioca cijelog procesa predsjednika Vlade, da u toj konferenciji prisustvuju najviši predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva evropskih poslova. Konferencija jeste na ministarskom nivou. Mislim da se samim tim što neko ne učestvuje ili ne prisustvuje samoj konferenciji u Briselu, ne šalje poruka bilo kakvog nepoštovanja za prethodni rad. Pogotovo mi u Ministarstvu europskih poslova smo nebrojeno puta isticali koliko je ovo plod zajedničkog rada, ne samo unutar Vlade, već i određenih institucija koje ne pripadaju samo izvršnoj vlasti u direktnoj mjeri. Tako da ovo je zajednički trud, čini mi se cijelog crnogorskog društva, prije svega Vlade i Skupštine, ali svakako ne smijemo zaboraviti velike uspjehe koje je ostvarilo Specijalno državno tužilaštvo”, istakao je Božović.

Bonus video: