MUP: Od 5. maja 2008. usvojeno 30.409 zahtjeva za prijem u crnogorsko državljanstvo

U ovom periodu razne Vlade dodijelile su i preko dvije i po hiljade počasnih državljanstava. Istovremeno, tokom 16 godina znatan broj građana odrekao se crnogorskog državljanstva

28044 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Od početka primjene Zakona o crnogorskom državljanstvu odnosno od 5. maja 2008. godine do danas, ukupno je usvojeno 30.409 zahtjeva za prijem u crnogorsko državljanstvo, saopšteno je Televiziji Vijesti iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Preko polovine pasoša, odnosno 15.199, dodijeljeno je po članu 11 Zakona, na osnovu spajanja porodice, a kojim se licima koje su u braku sa crnogorskim državljaninom najmanje tri godine i zakonito i neprekidno borave u Crnoj Gori najmanje pet godina prije podnošenja zahtjeva - može dati crnogorsko državljanstvo.

U ovom periodu razne Vlade dodijelile su i preko dvije i po hiljade počasnih državljanstava. Istovremeno, tokom 16 godina znatan broj građana odrekao se crnogorskog državljanstva.

"Prema elektronskim evidencijama koje se vode u Ministarstvu unutrašnjih poslova, od početka primjene Zakona o crnogorskom državljanstvu ukupno je usvojeno 2.939 zahtjeva za gubitak crnogorskog državljanstva po zahtjevu stranke – otpustom", kažu iz MUP-a.

Iz MUP-a je rečeno TV Vijesti da se trenutno u proceduri nalaze 2.274 zahtjeva za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom. Ovo pitanje ponovo je aktuelizovano zbog zahtjeva Demokratske narodne partije (DNP) i Nove srpske demokratije (NSD) da se potpiše sporazum sa Srbijom i uvede dvojno državljanstvo.

Za DNP Milana Kneževića to je i jedan od uslova za dalju podršku Vladi premijera Milojka Spajića, koji je prošle sedmice poručio da je sramno da se Crna Gora odriče svoje djece i da je takvih slučajeva oko 100 hiljada, a kasnije ublažio najavu porukom da će se sa promjenom Zakona o državljanstvu ići tek nakon što se obezbijede svi zaštitni zakonski mehanizmi.

Opozicija je poručila da će se oštro suprotstaviti uvođenju dvojnog državljanstva jer bi to, kako kažu, vodilo etničkom inžejeringu, političkoj dominaciji Srbije nad Crnom Gorom i njenom nestanku.

Bonus video: