Analiza UNICEF-a pokazala: Doktori u Crnoj Gori stare, zdravstvenih osiguranika više nego stanovnika

Detaljna analiza o stanju zdravstvenog sistema u Crnoj Gori biće predstavljena na jesen, saopštili su iz resora zdravstva u Bojama jutra na Televiziji Vijesti

19427 pregleda 15 komentar(a)
Šubarić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Šubarić, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Iz Ministarstva zdravlja kažu da je analiza UNICEF-a pokazala da doktori u Crnoj Gori stare, ali i da je sve manje onih koji rade na primarnom nivou.

Pored toga, primjetno je veći broj zdravstvenih osiguranika nego što je zvanično stanovnika u Crnoj Gori.

Detaljna analiza o stanju zdravstvenog sistema u Crnoj Gori biće predstavljena na jesen, saopštili su iz resora zdravstva u Bojama jutra na Televiziji Vijesti.

"U Crnoj Gori živi 633.000 stanovnika. Podaci iz fonda, iz aprila 2024. godine govore da imamo 694.000 osiguranika, dakle imamo više osiguranika nego stanovnika, zato što imamo ljude koji su migrirali, koji žive u Crnoj Gori, i to su demografske promjene na koje ne možemo uticati. Iz analize smo takođe saznali da nam stare doktori, da imamo prilično stare doktore na nivou primarne zdravstvene zaštite, koji imaju preko 50 godina, što je alarmantno. Posebno Berane, Pljevlja, Kotor", kazala je u Bojama jutra, Irena Šubarić iz Ministarstva zdravlja.

Ona je rekla da je u zadnjih 15 godina je došlo do značajnog porasta broja zdravstvenih radnika, za 73 posto, međutim da je analiza pokazala da je to na primarnom nivou svega 20 posto.

"To znači da ćemo se najvjerovatnije, gotovo pa sigurno, suočiti sa nedostacima na primarnom nivou, dakle nedostajaće nam izabrani doktori za odrasle, djecu i žene", poručila je Šubarić.

Bonus video: