Put Spajićeve inicijative za smjenu Milovića: Od grormoglasne najave do potpune tišine

Nezvanične informacije Televizije Vijesti govore da bi se o smjeni Milovića moglo raspravljati već u subotu, ili, u krajnjem, početkom naredne sedmice, u okviru tačke "izbori i imenovanja"

15899 pregleda 11 komentar(a)
Milović i Spajić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Milović i Spajić, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Dvadesetak dana otkad je premijer Milojko Spajić zatražio smjenu ministra pravde, Andreja Milovića, još se ne zna da li će uopšte i kada to doći na dnevni red sjednice parlamenta.

Prema nezvaničnim saznanjima Televizije Vijesti, o tome bi moglo da se raspravlja u subotu ili početkom naredne sedmice, ali u vladajućoj većini tvrde da ne znaju ništa o tome.

Nisu htjeli da govore ni o tome kako će glasati, dok u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) tvrde da je pitanje razrješenja Milovića uslovljeno dogovorom o rekonstrukciji Vlade.

Od grormoglasne najave do potpune tišine – tako bi se ukratko mogao opisati put inicijative premijera Milojka Spajića za smjenu ministra pravde Andreja Milovića.

Nakon što ga je Milović pozvao da podnese inicijativu za njegovu smjenu, premijer Milojko Spajić je to 11. juna i zvanično zatražio od Skupštine jer smatra da ne radi svoj posao kako treba.

I otad, što bi se narodski reklo, ni traga ni glasa od inicijative. Iz premijerovog Pokreta Evropa sad (PES) su Televiziji Vijesti kazali da trenutno ne žele da se bave ovim pitanjem, već da su fokusirani na pitanja koja se tiču dobrobiti svih građana.

Ni Demokratska narodna partija (DNP), Nova srpska demokratija i Demokratska Crna Gora nisu htjele da govore na ovu temu, a kažu i da nemaju bilo kakvu informaciju o tome kada bi se o smjeni Milovića moglo raspravljati.

Više detalja ne znaju ni u DPS-u, mada sumnjaju u razloge prolongiranja.

Nezvanične informacije Televizije Vijesti govore da bi se o smjeni Milovića moglo raspravljati već u subotu, ili, u krajnjem, početkom naredne sedmice, u okviru tačke "izbori i imenovanja".

Da zauzmu konačan stav o ovom pitanju, DPS-ovci će sačekati samu sjednicu na kojoj, smatraju, Spajić i Milović treba da sukobe argumente.

Prije nego što je Spajić i zvanično zatražio smjenu Milovića, ministar pravde ga je pozvao da svedu račune u parlamentu, i optužio nekadašnje saborce iz PES-a da su ga izdali.

Premijer u obrazloženju inicijative za smjenu svog ministra pravde, navodi da Milović u više navrata nije radio u skladu sa prioritetima Vlade.

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika, ako PES ne bude želio da se Milović nakon eventualnog razrješenja s funkcije ministra pravde vrati u parlament, za njegovog nasljednika, ali i za bilo koju drugu poziciju u Vladi, moraće da predloži nekog ko nije njihov poslanik.

Ukoliko to ne učine, odnosno ako predlože nekog od svojih poslanika, a Milović bude smijenjen, on može ponovo steći poslanički mandat.

Bonus video: