Neizvjesna politička situacija u Budvi: Hoće li Opština dobiti novo rukovodstvo ili će građani opet na birališta?

Konstitutivna sjednica lokalnog parlamenta, na kojoj treba da se verifikuju mandati i eventualno izabere njen predsjednik, zakazana je za nedjelju, a nosilac liste "Budva - naš grad" uvjeren je da će do tada za formiranje vlasti obezbijediti podršku neophodnih 17 odbornika

5223 pregleda 5 komentar(a)
Sa jedne od ranijih sjednica SO Budva, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Sa jedne od ranijih sjednica SO Budva, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Iako je konstitutivna sjednica Skupštine opštine (SO) Budva zakazana za nedjelju, politička situacija je i dalje neizvjesna.

Nosilac liste "Budva - naš grad" Nikola Jovanović, uvjeren je da će 7. jula za formiranje vlasti obezbijediti neophodnu podršku, a razgovore sa potencijalnim partnerima vodi i nosilac liste "Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad" Mladen Mikijelj, koji se danas sastao sa predstavnicima Pokreta Evropa sad (PES).

I dok iz partije koju je na izborima u Budvi predstavljao Predrag Zenović za sada ne otkrivaju koga će podržati, iz Demokratske Crne Gore poručuju da su spremni na saradnju sa onima koji uspiju da obezbijede podršku ostalih lista.

Mjesec i po od lokalnih izbora, i dalje je neizvjesno hoće li Opština Budva uskoro dobiti novo rukovodstvo, ili će građani opet na birališta.

Konstitutivna sjednica lokalnog parlamenta, na kojoj treba da se verifikuju mandati i eventualno izabere njen predsjednik, zakazana je za nedjelju, a nosilac liste "Budva - naš grad" uvjeren je da će do tada za formiranje vlasti obezbijediti podršku neophodnih 17 odbornika.

"Već imamo informacije da postoji raspoloženje za formiranje vlasti u Budvi, ali ostaje da se u narednim danima, dakle do nedjelje, obave još dodatni razgovori i do samo sjednice ćemo vidjeti da li je utvrđena ta većina koja bi trebala da konstituiše novi saziv Skupštine Opštine Budva", rekao je Jovanović.

Razgovore sa potencijalnim partnerima, osim Jovanovića i njegove liste, vodi i izborna lista "Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad", čiji su se predstavnici sastali sa Pokretom Evropa sad (PES)..

"Tek smo negdje na početku, vodimo razgovore, ali ne vidimo da ima nekih loših stavki ili mimoilaženja u pogledu potencijalne buduće saradnje. Negdje smo otvoreni i mi i PES i Demokrate da sjutra se ispoštuje izborna volja građana Budve i da, ukoliko to bude moguće, formiramo vlast u Budvi", kazao je Miladen Mikijelj, nosilac liste Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad".

Iako sa PES-om još nisu razgovarali, na njihovu podršku računaju i u Jovanovićevom timu. Stav liste koju je u Budvi predvodio Predrag Zenović, koji na pitanja TV Vijesti na ovu temu nije odgovorio, za sada nije poznat.

Iz Demokratske Crne Gore, s druge strane, poručuju da su spremni da vlast formiraju sa onima koji obezbijede podršku potrebnog broja odbornika.

"Ključni kriterijumi su da se ispoštuju principi i izborni program naše liste, ali i da se konačno formira stabilna i funkcionalna vlast, jer ovo što Budva sada doživljava je samo proizvod neodgovornosti upravo te dvije struje nekadašnjeg DF-a. O ponudama nismo razgovarali, niti smo postavljali bilo kakve uslove", rekao je Đorđe Zenović, nosilac liste Demokrata.

Prostor za razgovor među nekadašnjim partnerima oko rješavanja krize vlasti u Budvi postoji, tvrde lideri dvije struje. Ipak, ratne sjekire, sve su prilike, nemaju namjeru da zakopaju.

"Nismo razgovarali sa gospodinom Jovanovićem, već smo razgovarali sa predstavnicima liste 'Budva, naš grad'. Kao što vidite, druga strana nije spremna za razgovore sa nama, i samim tim negdje i preuzima odgovornost za potencijalno nepravljenje vlasti u Opštini Budva", kazao je Mikijelj.

"Određenim političkim subjektima sa te izborne liste je upućen zahtjev za razgovor, ponude za formiranje vlasti. Ono što vidim, da ne postoji raspoloženje. Novoj srpskoj demokratiji, njima niti će biti upućen poziv iz prostog razloga što Novu Srpsku demokratiju u Budvi predvode i predstavljaju one ljudi koji su doveli do propasti prethodne vlasti", poručio je Jovanović.

Zakonski rok za formiranje novog saziva budvanskog lokalnog parlamenta ističe 6. avgusta. Ukoliko se to do tada ne dogodi, Zakon o lokalnoj samoupravi propisuje raspisivanje novih izbora, koji su, kako sada stvari stoje, najizvjesnije rješenje.

Bonus video: