MPŠV o zahtjevu proizvođača lubenice: Nema mogućnosti da se tržišno interveniše

"Pozivamo poljoprivredne proizvođače da u narednim godinama organizuju poljoprivrednu proizvodnju u skladu sa potrebama tržišta", navodi se u reagovanju

6397 pregleda 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede reagovalo je na prilog TV Vijesti, objavljen i na našem portalu, pod naslovom: "Dedvukaj pozvao Ministarstvo i Opštinu Tuzi da pomognu zbog niske cijene lubenice".

Kazali su, između ostalog, da Crna Gora, kao potpisnica međunarodnih sporazuma i kao "prva sljedeća članica" Evropske unije, nema mogućnost da tržišno interveniše.

Navode da su upoznati sa situacijom sa kojom se suočavaju proizvođači lubenice u Crnoj Gori.

"U cilju rješavanja problema organizovana su dva sastanka sa proizvođačima i predstavnicima trgovinskih lanaca sa ciljem da se cjelokupne potrebe za crnogorsko tržište obezbjeđuju od domaćih proizvođača. Na sastanku je postignut dogovor i do sada nije bilo uvoza lubenice", navodi se u reagovanju.

Kažu da Ministarstvo svake, a naročito ove godine, ukazuje da plan proizvodnje treba prilagoditi potrebama tržišta.

"Uprkos tome, u ovoj godini imamo rapidan rast površina pod lubenicom, koji je i do tri puta veći od crnogorskih potreba. Neusklađivanje plana proizvodnje sa potrebama tržišta prouzrokovalo je značajno povećanje ponude u odnosu na potražnju. To je direktno uticalo na formiranje prodajne cijene koja je, kao takva, plod tržišta u čije mehanizme Ministarstvo nema zakonski osnov da se miješa. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladimir Joković je preuzeo medijatorsku ulogu i u komunikaciji sa zemljama regiona napravio prohodnost, kako bi se određene količine plasirale u ovim državama", dodaje se.

"Reagujemo na zahtjev poljoprivrednih proizvođača koji su zatražili tržišnu intervenciju i želimo da kažemo da Crna Gora, kao potpisnica međunarodnih sporazuma i kao prva sljedeća članica EU, nema mogućnost da tržišno interveniše, jer bi bio ugrožen cjelokupan proces i doveden u pitanje napredak u pregovorima Crne Gore sa Evropskom unijom. Pozivamo poljoprivredne proizvođače da u narednim godinama organizuju poljoprivrednu proizvodnju u skladu sa potrebama tržišta, kako bi izbjegli potencijalne tržišne viškove i postigli što bolju prodajnu cijenu", zaključuje se.

Bonus video: