I narednih dana preko 40 stepeni: Ulice Podgorice puste, za sada nema većih požara

"Termin tropske noći podrazumijeva da je temperatura tokom cijele noći preko 20 stepeni, a to se u Podgorici skoro redovno ostvaruje već od početka juna. Imamo problem što preko noći imamo temperature I preko 25 stepeni. I to će biti slučaj i u narednim danima", rekao je meteorolog Dušan Pavićević

23675 pregleda 49 reakcija 3 komentar(a)
Podgorica, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Podgorica, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Visoke temperature u Crnoj Gori ne jenjavaju.

Ništa bolje neće biti ni narednih desetak dana, kada će živa na termometru prelaziti i 40 stepeni.

Vrućina i praznični dani za mnoge su motivacija da otputuju, pa su tako ulice Podgorice danas bile puste.

Visoke temperature sa sobom nose i rizik od požara, međutim u Crnoj Gori značajnih za sada nema, što se za region ne može reći.

Prazne ulice, slobodna parking mjesta, scene su koje se u Podgorici ne viđaju često. Međutim, vrućina i praznični dani naveli su mnoge da otputuju.

Iako je glavni grad na udaru toplotnog talasa već nekoliko dana, visoke temperature nastaviće da rastu i to u cijeloj Crnoj Gori.

"Tako da će u Podgorici, a naravno i u cijeloj zetskoj bjelopavlićkoj ravnici temperatura maksimalna dnevna narednih dana biti i preko 40 stepeni, u najtoplijim djelovima Zete i Morače moguće i 42 stepena, i u ostalim djelovima se očekuju temperature uveliko preko 30 stepeni", istakao je Dušan Pavićević, meteorolog.

Pavićević ne očekuje značajniji pad temperature u narednih deset dana.

Stoga većina spas od vrućine traži van grada, a pojedini se odlučuju i za gradske plaže.

Ipak na visokih 41 stepen Podgoričani nijesu željeli pred kameru Televizije Vijesti, za razliku od turistkinje iz Budimpešte, koja je nakon Bara odlučila da posjeti i glavni grad Crne Gore

"Veoma lijep grad, ali je izuzetno toplo danas. U Budimpešti su ovih dana slične temperature kao u Podgorici", kazala je ona.

Pavićević preporučuje građanima da izlaganje suncu izbjegavaju u popodnevnim satima, i da to čine ujutru ili nakon 17 sati. Međutim, i posljednjih nekoliko noći živa na termometru išla je visoko.

"Termin tropske noći podrazumijeva da je temperatura tokom cijele noći preko 20 stepeni, a to se u Podgorici skoro redovno ostvaruje već od početka juna. Imamo problem što preko noći imamo temperature I preko 25 stepeni. I to će biti slučaj i u narednim danima", rekao je Pavićević.

Iako su visoke temperature okidač za požare, za sada veći nijesu zabilježeni.

Izuzetak je požar na Volušnici, zbog kojeg su na turiste i mještane iz Nacionalnih parkova Crne Gore apelovali na oprez.

Situacija u regionu nešto je drugačija. U Sjevernoj Makedoniji proglašena je krizna situacija zbog požara u cijeloj zemlji, a naređeno je i angažovanje vojske. Tamo je u posljednjih 24 sata na otvorenom prostoru registrovan ukupno 21 požar, od kojih je sedam aktivno.

Bonus video: