Policija ih spriječila, Vujisići kazali da će sledeći put blokirati auto-put po cijenu života

Vujisići napominju da bitku oko naplate eksproprijacije sa kolašinskim katastrom, koji je njihov zahtjev proglasio neosnovanim, vode već deceniju. U tome im, ističu, ne pomaže ni više presuda Upravnog suda koji je, po njihovoj tužbi, ukazao katastru da u ovom slučaju mora da do kraja utvrdi činjenice i poštuje Zakon o eksproprijaciji, a reagovao je i ministar urbanizma

29383 pregleda 29 reakcija 30 komentar(a)
Zdravko i Zorica Vujisić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Zdravko i Zorica Vujisić, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Policija je spriječila blokadu auto-puta u mjestu Jabuka, koju je porodica Vujisić iz Kolašina najavila za danas od deset do 11 sati, jer već deceniju čekaju naknadu za eksproprijaciju zemljišta za prvu dionicu.

Kočnica im je kolašinski katastar koji uprkos presudama i naredbama sa vrha, ne donosi rješenje o naknadi.

Iz policije su Vujisićima objasnili kako auto-put ne može da se blokira, a oni su kazali da će naredni put to učiniti i po cijenu života, ako se postupak hitno ne završi.

"Naša zemlja se nalazi iznad auto-puta i ova jedna livada koja je, preko koje prelazi auto-put, jedna je iza tunela, jedna je sasvim gore. To je negdje oko 31 hiljada kvadrata", rekla je Zorica Vujisić.

Zato što im još nije isplaćena naknada za oduzete tri parcele, Zorica i Zdravko Vujisić jutros su planirali da blokiraju trasu auto-puta koja prolazi kroz njihovo imanje, u mjestu Jabuka nadomak Kolašina. U tome ipak nijesu uspjeli.

"Mi smo dali obavještenje prije 12 dana da ćemo danas, 20-og, sat vremena na trasu auto-puta da upozorimo sve subjekte koji su odgovorni za ovo ponašanje, da se to više neće tolerisati. Međutim, evo danas vidite ispod mosta, dočekali su nas službenici i organi MUP-a Kolašin", rekao je Zdravko Vujisić.

Vujisići napominju da bitku oko naplate eksproprijacije sa kolašinskim katastrom, koji je njihov zahtjev proglasio neosnovanim, vode već deceniju. U tome im, ističu, ne pomaže ni više presuda Upravnog suda koji je, po njihovoj tužbi, ukazao katastru da u ovom slučaju mora da do kraja utvrdi činjenice i poštuje Zakon o eksproprijaciji, a reagovao je i ministar urbanizma.

"Ovo je više prešlo davno crvenu liniju. Molim vas, da se ne udostoje. Šta ću ja da kažem i moj brat danas, kad institucija koja radi i koja je u nadležnosti gospodina Odovića, ministra urbanizma, ne poštuje gospodina Odovića, koji je rekao prije tri mjeseca da će e ovaj postupak u najkraćem roku okončati", rekla je Zorica Vujisić.

"U njima je problem, nije u nama problem. Ovo je jedna od najčistijih eksproprijacija ovdje na trasi autoputa", kazao je Zdravko Vujisić.

Ukazujući na nikad nadoknađenu štetu koja im je, tokom gradnje auto-puta, pričinjena na porodičnom imanju, Vujisići pitaju zašto je eksproprijacija plaćena svima, osim njima.

''Gdje su danas predstavnici, odnosno ministar Odović, gospodin Filip Radulović, kojima je naša eksproprijacija u nadležnosti. Ako se jedna eksproprijacija može isplatiti, koja je možda bila 260 ili 270 hiljada, duplo, tj 520 hiljada eura, o čemu mi pričamo?'', poručila je Zorica Vujisić

Policija ih je, u namjeri da blokiraju auto-put spriječila danas, ali, poručuju da naredni put neće, po cijenu života, ako treba.

"Može se desiti da čekamo nedjelju dana da hitno donesu rješenje i završe ovaj postupak. Ukoliko ne, na trasu auto-puta, pa da će nam biti posljednje. Svaki dan", kazala je Zorica Vujisić.

Bonus video: