Mandić: U Crnu Goru je tokom juna ušlo 14 odsto više putnika nego u istom periodu prošle godine

Neki granični prelazi, poput Sukobina, su višestruko premašili kapacitete

12534 pregleda 110 reakcija 35 komentar(a)
Mandić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Mandić, Foto: Screenshot/TV Vijesti

U Crnu Goru je tokom juna ušlo 14 odsto više putnika nego u istom periodu prošle godine, kazao je gostujući u Bojama jutra na Televiziji Vijesti Aleksandar Mandić iz Sektora granične policije i dodao da se najveći priliv turista očekuje početkom i sredinom avgusta.

"Statistički pokazatelji za mjesec jun iskazuju da je u Crnu Goru preko graničnih prelaza prešlo dva miliona 647 hiljada 888 putnika. Dok je, kada govorimo o broju putničkih motornih vozila, taj broj 675.506. Prema uporednim pokazateljima iz mjeseca juna 2023. godine, to je povećanje nekih 14 odsto što se tiče ulaska putnika u Crnu Goru, odnosno, radi se o povećanju od 12 odsto kada govorimo o prometu putničkih motornih vozila", kazao je Mandić.

Trend većeg broja ulazaka se nastavio i u julu pa će prema dosadašnjim podacima to biti između tri i pet odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Neki granični prelazi, poput Sukobina, su višestruko premašili kapacitete.

"Kada govorimo o graničnom prelazu Sukobin, treba reći da je infrastrukturno projektovan za prelazak oko 500.000 putnika u toku godine. Međutim, po ovim parametrima koje mi imamo, on će do kraja godine dostići prelazak od četiri miliona putnika. Treba istaći takođe da od ovog broja, dva miliona putnika pređe samo u toku turističke sezone. Veliki priliv putnika i vozila odnosi se i na granični prelaz Debeli Brijeg, gdje je dnevno prelazak oko 11.000 putnika i oko 5.500 vozila. Takođe treba reći i podatak za granični prelaz Dobrakovo. To je nešto oko 11.000 putnika i oko 3.500 vozila." istakao je Mandić.

On je rekao i da prema njihovim podacima dužih zadržavanja na granicama nema. Na ulazu se čeka najviše 20, a na izlazu 15 minuta.

"Shodno članu 34 Zakona o graničnoj kontroli u izuzetnim situacijama, iznenadnim prilivom određenih povećanog broja putnika i vozila na graničnim prelazima, može se pristupiti tzv. selektivnoj graničnoj kontroli, ali tada i u tim situacijama, da se ne bi propustilo nešto u djelovanju segmenta rada granične policije, radi se takođe kvalitetna profilacija putnika i vozila, sve u cilju pojačane frekvencije, ali i pojačane bezbjednosti i afirmisanja Crne Gore kao bezbjedne turističke destinacije" zaključio je Mandić.

Bonus video: