Tužilaštvo u Bijelom Polju formiralo dva predmeta zbog sukoba oko upravljanja džamijom u Bistrici

Medžlis u prijavi tužilaštvu tvrdi da mještani Ferid Mušović, Sakib Čindrak, penzionisani imam Feko Aličković i Hasib Grbović neovlašćeno upravljaju džamijom i njihovom imovinom, Mušović kaže da oni to rade u ime mještana Bistrice, jer su bili nezadovoljni onima koji su ranije upravljali u ime Islamske zajednice

6469 pregleda 8 komentar(a)

Džamija u bjelopoljskom selu Bistrica radi van kontrole Islamske zajednice Crne Gore. Zato je Medžlis Islamske zajednice u Bijelom Polju podnio krivičnu prijavu protiv mještana Ferida Mušovića, Sakiba Čindraka, Feka Aličkovića i Hasiba Grbovića zbog, kako su tvrdili u prijavi, neovlašćenog upravljanja džamijom i imovinom te vjerske zajednice.

U prijavi kažu da te četiri osobe neovlašćenom upotrebom pečata Islamske zajednice skupljaju novac od vjernika. Iz Islamske zajednice nisu htjeli da za Televiziju Vijesti detaljnije komentarišu ovu situaciju.

Oko mjesec prije nego što je bjelopoljski Medžlis podnio krivičnu prijavu, to je uradio mještanin Bistrice Ferid Mušović, protiv koga je kasnije podnesena krivična prijava.

"Odjeljenju bebjednosti Bijelo Polje F.M. je 18. marta 2024. godine podnio prijavu protiv prethodnog predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje, H.M., koji, po kazivanju F.M., nije dozvolio primopredaju pečata. Po ovoj prijavi policija je postupila, prikupila potrebna obavještenja i spise predmeta dostavila nadležnom Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju", naveli su iz Uprave policije.

Mušović je to potvrdio u razgovoru za TV Vijesti i istakao da je to uradio zbog bivšeg, legitimno izabranog džamijskog odbora, koji su on i grupa mještana Bistrice smijenili krajem februara zbog, kako tvrdi, zakulisnih radnji tog odbora, o kojima nije želio da govori. Tvrdi da su mještani ulagali i gradili džamiju i ostale objekte u njenom dvorištu, a da je bivši odbor raspolagao novcem i donosio odluke bez njihove saglasnosti. Ističe da je sadašnji odbor izabran slobodnom voljom mještana i da oni samostalno djeluju već 40 godina. Mušović je kazao i da on, i takođe prijavljeni Sakib Čindrak, ne praktikuju vjeru.

"Ja u duši jesam vjernik, ali ne znam da klanjim, ne klanja ni Čindrak. Prvo sam otišao kod Čindraka kao predsjednika Mjesne zajednice koji je podržao čitavu priču, pa onda u policiju", kaže Mušović.

Dodaje da je tokom svetog islamskog mjeseca Ramazana prikupljeno više od 9.000 eura od priloga vjernika. Na pitanje ko kontroliše tu potrošnju novca, kad to već ne radi Islamska zajednica, Mušović je kazao da imaju svog nadzornika za finansije u odboru. Nakon svega, čeka se da cijelu situaciju riješi Tužilaštvo.

Bonus video: