Brđanin: Policija na Cetinju postupila u mjeri mogućeg, očigledno nije bilo dovoljno

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća u naselju Medovina, građani Cetinja obilježili su dvije godine od kada je Vuk Borilović ubio deset osoba, među kojima dvoje djece, dok je šest teško ranio, nakon čega ga je ubila policija

26709 pregleda 57 reakcija 34 komentar(a)
Brđanin, Foto: TV Vijesti
Brđanin, Foto: TV Vijesti

Tragedija na Cetinju prije dvije godine ostavila je duboke ožiljke na dušama mnogih, a najviše onih koji su ostali bez najvoljenijih. Dvanaestog avgusta 2022, 34-godišnji Cetinjanin Vuk Borilović u naselju Medovina ubio je 10 sugrađana, a šest ranio, prije nego ga je ubila policija. U znak sjećanja na nevine žrtve, porodice stradalih i građani su u 15 sati zapalili svijeće i položili cvijeće.

Prisutnima se obratila majka ubijene Nataše Martinović, Vesna Pejović, koja je optužila cetinjsko tužilaštvo da nije uradilo ništa da se ubici, prije krvavog pira, oduzme oružje, po zahtjevu nekadašnjeg šef cetinjske policije Dalibora Šabana, ali poručuje da porodica neće odustati od potrage za pravdom.

“Dalibor je nama toga dana dao dokument koji pokazuje da je dao naredbu da se oduzme krvniku oružje, ali je to stalo u cetinjsko tužilaštvo, koje je rak rana ovoga grada, koji su uradili sve a nisu ništa. Neka se stide, ja im javno kažem, prozivam ih javno”, rekla je ona.

Borilović je, osim Nataše Martinović, ubio i njene sinove, osmogodišnjeg Marka i tri godine starijeg Mašana Martinovića, kao i Rajka Drecuna i njegove roditelje Danicu i Dimitrija, zatim sestre Aleksandru i Danijelu Radunović, te Gorana Đurišića i Milana Mitrovića. Ubicu je, potom, u razmjeni vatre pogodilo pet hitaca, od kojih smrtonosni uputila policija, iako je na njega pucao i sada odbjegli Cetinjanin Neno Kaluđerović.

Dvije godine kasnije, šef policije tvrdi da je policija tada postupila u mjeri mogućeg.

“Da li je to bilo dovoljno - očigledno nije. S druge strane, da li je bilo propusta individualnih - to je nešto što se utvrđivalo ili treba da se utvrđuje. Jedno je sigurno, ne vjerujem da je postojala bilo čija namjera da nešto pogriješi, ali je bio taj neki pojedinac limitiran ili sa nedostatkom opreme, iskustva ili znanja”, kazao je direktor Uprave policije Zoran Brđanin.

Na pitanje da li se građani Cetinja danas mogu osjećati bezbjedno, Brđanin je poručio da policijski službenici rade sve što je u njihovoj moći.

“Da u odnosu na Cetinje policija preduzima niz preventivnih i represivnih aktivnosti u cilju obezbjeđenja života i rada, kada je u pitanju Cetinje”, naveo je on.

Osim predstavnika policije, obilježavanju godišnjice zločina na Cetinju prisustvovali su i gradonačelnik Prijestonice Nikola Đurašković i predstavnici lokalne uprave. Zastave na ulazu u grad i na svim institucijama na Cetinju su spuštene na pola koplja, kao i ispred Rezidencije predsjednika Jakova Milatovića na Cetinju i Skupštine Crne Gore u Podgorici.

Bonus video: