Stranica "PES protiv lažnih vijesti": Targetiraju medije koji im se ne sviđaju, ne nude dokaze...

Osim agilnih administratora profila, etiketiranjem medija koji kritikuju PES i izvršnu vlast bavi se i premijer Milojko Spajić lično kao i njegove stranačke kolege

23894 pregleda 100 reakcija 36 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Naslovnice dnevnih novina koje kritikuju rad Vlade i premijera Milojka Spajića smjenjuju se na Fejsbuk stranici "PES protiv lažnih vijesti", koja se pojavila početkom avgusta.

Osim agilnih administratora profila, etiketiranjem medija koji kritikuju PES i izvršnu vlast bavi se i premijer Milojko Spajić lično kao i njegove stranačke kolege.

Iz PES-a nisu željeli da govore na ovu temu.

Za njih je laž sve što ne ide u prilog vladajućoj partiji i Vladi, kaže pomoćnik glavnog i odgornog urednika lista "Dan" Mili Prelević.

"Značajan dio Vlade je potpuno zatvoren i vrlo je teško dobiti informacije i novinari su prisiljeni da objave ono do čega dođu, jer iz Vlade odgovora nema. Oni odmah reaguju ako im ne odgovara tekst. Ja to gledam kao njihovo ogromno neznanje i u onome što rade i u odnosu prema medijima. To je neznanje i nepoštovanje građana Crne Gore", kaže Prelević.

Time što ne demantuju objavljeno niti nude dokaze, već napadaju i medijima koji ih kritikuju spočitavaju neznanje i lošu namjeru, PES i Spajić pokušavaju da skrenu pažnju sa suštine i sakriju informacije od javnog interesa, tvrdi Prelević.

"Naravno da se radi o pritisku i onemogućavanju novinara da rade svoj posao. U zadnje vrijeme imamo konferencije za štampu premijera, konačno se i osmjelio da odgovara na pitanja novinara, mada to je sve samo ne odgovori na pitanja. Mi pitamo jedno, on odgovara drugo ili ne želi da odgovori", ističe on.

Izbjegavanje osjetljivih tema i ignorisanje javnosti dobro je poznata praksa bivše DPS vlasti koju danas koriste stranke aktuelne većine.

Najsvježiji je primjer posljednje Spajićeve konferencije za medije koja je održana nakon njegovog kontroverznog ljetovanja u Francuskoj, o kom građani još ne znaju ključne stvari jer im ih premijer nije saopštio.

"Premijera niko nije pitao zašto je pošao u Francusku, a ne na Durmitor na ljetovanje, niti mu je iko to zamjerio, to je manje važno pitanje, ali je važno koliko je novca potrošio, da li je taj novac dobio, da li je njegova supruga letjela privatnim avionom, kod koga je boravio... jer ako ne dobijemo odgovore na ta pitanja stvoriće se prostor za manipulacije za šta će opet biti optuženi mediji", kaže Goran Đurović iz NVO Media centar.

Đurović dodaje da funkcioneri moraju biti tolerantniji na kritiku ali i konačno naučiti da je jedini način da se smanji prostor za spekulacije - da budu prisutniji u javnosti i da istinito govore o onome za šta ih plaćaju građani dok će neki mediji ostati kontrolni mehanizam svake, pa I ove vlasti.

Bonus video: