Ovo su proizvodi za koje Vlada razmatra ograničavanje marži u marketima

Kako je Televiziji Vijesti pojašnjeno iz Vlade, marketi će morati da snize marže na sve proizvode koji se uklapaju u definiciju Vlade koja se odnosi na količinu, a ne samo jednog proizvođača kako je to ranije bio slučaj

38495 pregleda 78 reakcija 35 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vlada na sjednici koja je počela u 15 sati razmatra novu odluku o ograničavanju marži na pojedine proizvode u marketima.

To je ranije najavio ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj, navodeći da će odluka sadržati i sugestije građana, a bazirati se i na sindikalnoj potrošačkoj korpi.

Kako Televizija Vijesti saznaje, marže će biti ograničene na pet odsto u trgovinama na veliko, odnosno sedam odsto u trgovinama na malo za brašno, šećer, ulje i so.

Odlučeno je da marže budu ograničene na 10 odsto na mliječne proizvode, svježe meso i ribu, određene šunke i kobasice, paštete, pirinač, tjesteninu, krompir, jabuke, limun, banane, pasulj, šargarepu, kupus, luk, džemove i marmelade i još neke proizvode.

Vlada je odlučila i da se na 10 odsto u trgovinama na veliko, odnosno 15 odsto u trgovinama na malo ograniče marže na pelene, dječiju kozmetiku, kozmetiku za odrasle, pastu za zube, deterdžente za pranje veša i posuđa, te sredstva za čišćenje.

Kako je Televiziji Vijesti pojašnjeno iz Vlade, marketi će morati da snize marže na sve proizvode koji se uklapaju u definiciju Vlade koja se odnosi na količinu, a ne samo jednog proizvođača kako je to ranije bio slučaj. To znači da će npr. morati sa smanje marže na sve vrste ulja, nezavisno od toga ko je proizvođač.

Bonus video: