Šahmanović: Ne bi trebalo trajno zatvarati priču o rudniku u Mojkovcu

Ministar rudarstva, nafte i gasa je u intervjuu Televiziji Vijesti najavio gradnju terminala za tečni prirodni gas u Baru, čemu se protivi barska vlast, a vjeruje da će uskoro ponovo početi istraživanje nafte i gasa u našem podmorju.

10623 pregleda 38 reakcija 29 komentar(a)
Admir Šahmanović, Foto: TV Vijesti
Admir Šahmanović, Foto: TV Vijesti

Iako je Vlada stavila tačku na Brskovo, novi ministar rudarstva, nafte i gasa iz Bošnjačke stranke Admir Šahmanović kaže da bi bilo dobro još jednom razmisliti o otvaranju rudnika u Mojkovcu i pokrenuti javnu raspravu.

Šahmanović je u intervjuu Televiziji Vijesti najavio gradnju terminala za tečni prirodni gas u Baru, čemu se protivi barska vlast, a vjeruje da će uskoro ponovo početi istraživanje nafte i gasa u našem podmorju.

"Sektor rudarstva već dugo vremena je bio u drugom planu iz nekog razloga, ali to je možda jedan od rijetkih resursa koji ova država ima. Što se tiče nafte i gasa, kada bih vam rekao da u Jadranskom moru postoji 1.300 bušotina, da li biste vjerovali da u Crnoj Gori nema ni jedna? Meni je teško to da povjerujem, da mi ne posjedujemo taj resurs. Recimo u prošlosti, u prethodnom periodu, konzorcijum ENI i Novatek i Energean su vršili određene istraživanja, ali ta istraživanja su se svela na četiri prospekta, od 13 koliko Crna Gora posjeduje. Tako da istraživanja koja su oni sprovodili ukazuju na postojanje određene količine gasa. Tako da bismo mi vrlo rado nastavili istraživanje, pregovaramo sa eminentnim kompanijama koje bi to i napravile", rekao je Šahmanović.

I koji bi tu bili potencijalni rizici?

"Pa ne znam, recimo to izlivanje nafte u moru. Pomenuli ste Brskovo. Tu je situacija bila dosta komplikovana, taj proces dugo traje. Trebalo bi se u nekom širokom konsenzusu naći neki održivi model kako bi se eventualno iskoristio taj potencijal".

Dakle, tačka nije stavljena na Brskovo?

"Što se tiče prethodne priče, jeste, ali ja bih vrlo rado otvorio neki novi dijalog sa lokalnom samoupravom, sa zajednicom, sa NVO aktivistima da pokušamo da nađemo neki održivi model uz, naravno, poštovanje principa i očuvanje životne sredine".

Kažete, protiv ste svega što je negativno uticalo na zdravlje, a ovdje dokazano imamo situaciju da taj rudnik negativno utiče na zdravlje. Kako?

"Vidite, ne bih ulazio u tu priču. Ja trenutno ne razmatram nijednu ideju u vezi Brskova, ali kažem da ne bi trebalo trajno zatvarati tu priču ukoliko postoji mogućnost da se eventualno iskoristi taj potencijal".

Ministar, ste nečeg čega nemamo, ali ste rekli da postoji potencijal da se to razvije. Dakle, trenutno u Crnoj Gori ne postoje naftne bušotine, ne vadi se gas, je li tako. Kako će izgledati taj razvoj nečega čega nemamo?

"Ne mogu se složiti s vama da mi nemamo nafta i gasa. Znači, naše ingerencije su malo šire od istraživanja. Naša nadležnost je takođe i tržište nafte i naftnih derivata, za koje isto imamo neke planove za budućnost. Što se tiče LNG terminala, mislim da bi to donijelo velike benefite za ovu državu. Ja ne pričam o gasnoj elektrani, jer to nije u mojoj nadležnosti, to je u nadležnosti gospodina Mujovića. Ja pričam o LNG terminalu. LNG terminal, radi se o skraćenici liquefied natural gas, to je tečni gas koji bi se skladištio tu, vršila bi se regasifikacija, odnosno pretvaranje toga tečnog gasa u gas i dalje bi se vršila distribucija. Mislim da bismo na taj način otvorili globalno tržište LNG-a za ovu državu, mogli bismo da budemo čvorište za Zapadni Balkan".

Koja bi bila lokacija?

"Primarna lokacija je planirana u Baru, ali ne u akvatorijumu Luke, gdje je inače u skladu sa DUP-om iz 2018. godine planirana da se gradi, nego sa druge strane Brda Volujice, daleko od naselja. Napominjem da ne postoji nikakva opasnost jer se tu ne vrši proizvodnja LNG-a.

Bonus video: