Pacijent iz Podgorice tvrdi da trpi štetu od zdravstvenog sistema: Ima problem kada treba da produži bolovanje

Iz Fonda zdravstva kratko su saopštili Televiziji Vijesti da su članovi Prvostepene komisije, ljekari specijalisti različitih grana medicine, koji, po troje u komisiji, donose odluku o potrebi za daljim produžavanjem bolovanja i dodali da se Komisija vodi visokim stručnim i etičkim principima

20538 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pacijent iz Podgorice koji je tražio anonimnost, tvrdi da trpi štetu od zdravstvenog sistema. Operisao je leđa početkom juna i bilo je izvjesno da će biti na dužem bolovanju, međutim, ima problem svaki put kada treba da ga produži....

"Problem nastaje, 1. septembra treba da im donesem izvještaj od ljekara specijaliste da bi mi oni produžili bolovanje, a ja prvi zakazani termin kod ljekara specijaliste imam tek polovinom oktobra. Onda sam prisiljen da pođem kod privatnika, da platim prvo snimanje, za dva segmenta to je 230 eura, plus 90 eura za specijalistu, to je nekih 320 eura", istakao je on.

Zbog ovih anomalija, predstavnici Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) razgovarali su sa čelnicima Fonda zdravstva.

"Rezultat tog razgovora bi trebalo da bude da direktor Fonda za zdravstveno osiguranje uputi jedan cirkularni dopis obraćanja članovima svih komisija i apeluje na njih da sa više senzibiliteta razmatraju produžetak privremene spriječenosti za rad, posebno za one osiguranike čija dijagnoza još uvijek nije uspostavljena i za one čije odsustvo sa rada podrazumijeva period duži od 60 dana", kazala je Ivana Mihajlović iz USSCG.

Iz Fonda zdravstva kratko su saopštili Televiziji Vijesti da su članovi Prvostepene komisije, ljekari specijalisti različitih grana medicine, koji, po troje u komisiji, donose odluku o potrebi za daljim produžavanjem bolovanja i dodali da se Komisija vodi visokim stručnim i etičkim principima.

"Moramo istaći da je zadatak Komisije vrlo delikatan i da svakako može da se desi i greška, ali i u tom slučaju postoji mehanizam koji pacijent ima na raspolaganju u vidu uputa po prigovoru ili žalbe drugostepenom organu, odnosno Ministarstvu zdravlja", kazali su iz Fonda zdravstva.

"Dosta naroda se žali na njih. Neću da kažem da krivim, ali hoću da kažem da nisu razmišljali o ovom dijelu kada su uvodili restrikcije, i treba da uvedu jer je bilo zloupotreba i svega toga, ali nisu razmišljali o ovom dijelu", rekao je pacijent iz Podgorice.

Iz Sindikata poručuju da godinama podržavaju namjeru institucija da spriječe zloupotrebe, ali da sa druge strane, ne smijemo otići u suprotnost tome.

"Osiguranici, odnosno zaposleni, ne smiju da budu žrtve sporosti i neefikasnosti zdravstvenog sistema, javnog zdravstva, svi smo svjedoci da na određene specijalističke preglede, na određena snimanja čekamo po više mjeseci", poručila je Mihajlović.

I ono što je za očekivati je, kažu u Sindikatu, da komisije koje odlučuju o produžetku bolovanja, imaju to u vidu...

Bonus video: