Izbori u Gusinju: Trku za vlast vode koalicija koju predvodi BS i DPS, tas na vagi mogle bi biti albanske liste

Od partija koje čine Vladu, prvi put na lokalnim izborima u opštini ispod Prokletija nastupiće Demokratska Crna Gora

14989 pregleda 47 reakcija 3 komentar(a)
Gusinje (Ilustracija), Foto: Ivan Ivanović
Gusinje (Ilustracija), Foto: Ivan Ivanović

Prvi u seriji lokalnih izbora tokom septembra, oni u Gusinju, održavaju se naredne nedjelje, a trka za vlast vodi se između koalicije koju predvodi Bošnjačka stranka i Demokratske partije socijalista (DPS).

Od partija koje čine Vladu, prvi put na lokalnim izborima u opštini ispod Prokletija nastupiće Demokratska Crna Gora, a tas na vagi u formiranju buduće vlasti mogle bi da budu dvije albanske liste.

Na predstojećim lokalnim izborima u Gusinju 15. septembra, partije i grupe birača izlaze u pet kolona. Vladajuća Bošnjačka stranka (BS) ide u koaliciji sa novim partnerima Socijaldemokratama (SD) i Socijaldemokratskom partijom (SDP).

Sa njima i albanskom koalicijom, početkom godine su smijenili dugogodišnju vlast DPS-a u Gusinju, a na čelu ove liste je aktuelni predsjednik Opštine.

"U zadnjih deset mjeseci vršimo vlast zajedno sa SD-om i SDP-om. Pokazali smo da se srcem borimo za ovaj grad. Napravili smo zimski Vinter fest, onda klizalište koje je bilo u gradu, pa sve, naravno, unapređenje infrastrukture, svi projekti koji su realizovani i svi projekti koji su pokrenuti, iako je unazad deset godina bila samo priča za te projekte", rekao je Sanel Balić, nosilac liste BS-SD-SDP.

Iako i iz BS-a i iz DPS-a tvrde da su raspoloženi da sa svima formiraju postizbornu koaliciju, predizborna prepucavanja između ove dvije partije šalju poruku da dijele glasačko tijelo.

"Naša lista jedna od rijetkih lista koja ima u sebi deset visoko obrazovanih ljudi. Lista koja takođe ima i 12 žena. Lista koja ima skoro 15 ljudi koji su mlađi od 30 godina. Kada sve to uzmem u obzir onda vam je jasno da je ovo jedna pobjednička lista. Mi dok smo vršili vlast u Gusinju, ostavili dosta veoma značajnih infrastrukturnih projekata. Kada se vratimo na vlast, završiti glavni projekat za Gusinje a to je završetak našeg Alipašinog trga. Svjedoci smo da on i dan danas nije završen", rekao je Demir Bajrović, nosilac liste DPS-a.

Po prvi put na lokalnim izborima u Gusinju nastupiće i Demokrate dok albanske opcije idu u dvije kolone.

Na prvoj listi je Grupa birača "Pokret za Gusinje" na čijem je čelu Fadil Uljaj - aktuelni odbornik Albanske koalicije u gusinjskom parlamentu dok su se na drugoj listi Albanskog foruma zajedno našle albanske partije: Demokratski savez Albanaca, Albanska alternativa i Demokratska unija Albanaca, a predvodi je Salih Đonbaljaj.

Pravo glasa na lokalnim izborima u Gusinju ima 4.618 birača, što je za 57 više nego na parlamentarnim izborima 11. juna prošle godine.

Bonus video: