Ćulafić: Razlozi za smjenu Martinovića bili brojni, podatke je zamijenio službenik, to ne predstavlja bitnu razliku

Ministar kaže da će ispitati i poslovanje drugih preduzeća, između ostalog pojedinačnih nacionalnih parkova

10594 pregleda 81 reakcija 21 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Smjena direktora Nacionalnih parkova Vladimira Martinovića bila je hitna mjera koja se morala preduzeti zbog negativnih oscilacija u poslovanju i ugrožavanja javnog interesa, ponavlja ministar ekologije, održivog i razvoja sjevera Damjan Ćulafić.

Martinović, koji je kadar Građanskog pokreta URA, najavio je za danas podnošenje tužbe zbog odluke Vlade, navodeći da su da su u odluci o smjeni podaci o poslovanju iz 2022. godine, kada je preduzeće zabilježilo minus, predstavljeni kao poslovni rezultat u 2023. godini.

Ministar Ćulafić iz Demokrata, kazao je za Boje jutra na TV Vijesti da je podatke zamijenio službenik, te da to ne predstavlja neku bitnu razliku, budući da su brojni razlozi zbog kojih je predložio smjenu Martinovića, između ostalog i to što su izdvajanja za zarade uvećana za godinu za 980.000 eura, a bilo je nekoliko desetina novih zapošljavanja.

Ističe da će ispitati i poslovanje drugih preduzeća, između ostalog pojedinačnih nacionalnih parkova, a stanje u kojem je Martinović ostavio preduzeće biće predmet posebne analize.

"Službenik koji je izrađivao to rješenje je, da kažem, podatak koji je trebalo da napiše za 2022. kao činjenični podatak, a to je da je u 2022. ukupan neto rezultat preduzeća bio gotovo nešto oko 1.060.000-1.070.000 eura, a da je u 2023, u kojoj je Martinović bio direktor preduzeća, ostvaren neto rezultat od svega 20.000 eura, što će reći da je preduzeće gotovo milion eura dobiti za godinu dana, naprosto, imalo lošije rezultate. Čak su se ta zapošljavanja, što je vrlo indikativno, po nekim, doduše nezvaničnim informacijama za koje sam dao nalog da se provjere, jer sam ih juče dobio, dešavala i u posljednjih petnaestak ili dvadesetak dana, i to recimo u NP Prokletije, što će takođe biti posebno ispitano... Tako da, nikakav razlog za neku pretjeranu dramu", rekao je Ćulafić.

Ministar Ćulafić tvrdi da u ovom trenutku i dalje nisu detektovane negativne ekološke posljedice usljed zakopavanja uginulih krava zbog kju (Q) groznice.

Bonus video: