Prijavljen još jedan slučaj zaraze kju groznicom

Pacijent nije naveo kontakt sa oboljelim životinjama

37840 pregleda 131 reakcija 12 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Doktorka Sanja Medenica iz Instituta za javno zdravlje rekla je da imaju još jedan prijavljen slučaj zaraze kju groznicom kod stanovništva.

"Riječ je o pacijentu pacijentu koji je '73. godište, epidemiološko ispitivanje u toku", kazala je ona u Bojama jutra na TV Vijesti.

Dodaje da pacijent nije naveo kontakt sa oboljelim životinjama.

"Infektivna klinika nam je prijavila slučaj", pojasnila je.

Ranije su prijavljena dva slučaja zaraze u Danilovgradu.

"Možemo očekivati nove slučajeve, naročito kod osoba koje su najrizičnije, odnosno koje su bile u kontaktu sa oboljelim životinjama", rekla je Medenica.

Kazala je da Institut trenutno vrši epidemiološki nadzor nad 28 osoba.

"Mislim da je 14 osoba trenutno u epidemiološkom nadzoru za Nikšić, naša koleginica iz Nikšića to radi, imamo takođe neke uzorke koji su poslati Institutu na testiranje", dodala je.

Rekla je da je osnovna mjera prevencije da se mlijeko pasterizuje i prokuvava i da se svi mliječni proizvodi pripremaju od pasterizovanog mlijeka.

Đaković: Tražićemo pomoć Vlade

Mještani iz nikšićke i danilovgradske opštine proteklih dana su protestovali zbog lokacija na kojima su eutanazirane životinje zakopavane ili je to bilo predviđeno.

Vladimir Đaković, direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, kaže da bi iskopavanje životinja bilo mnogo opasnije nego ono što je već učinjeno.

"Mi ćemo ići informacijom prema Vladi, da tražimo pomoć, da nam pomogne da se odredi jedna ili više lokacija u Crnoj Gori, koja će biti obavezujuća, jer ovo više nije rješenje", naveo je on.

Đaković je rekao da u Nikšiću ima više od 20 životinja koje će biti eutanazirane, a u Danilovgradu još devet.

"Do jučerašnjeg dana smo eutanazirali 103 PCR pozitivnih (krava). Ne isključujem mogućnost da će do 200 doći ta cifra do kraja, ili možda premašiti taj broj", dodao je.

Osvrnuo se i na bezbjednost hrane.

"Sve mlijeko koje prođe termičku obradu, a sve mljekare u Crnoj Gori termički obrađuju sve mlijeko, apsolutno je bezbjedno za ljudsku upotrebu. Takođe, trenutno nije zabilježeno nijedno gazdinstvo koje proizvodi sir, a da bilo koje grlo ima kju groznicu", istakao je.

Đaković je rekao da će ove ili naredne sedmice početi isplata štete gazdinstvima koja su prva bila pogođena zarazom.

Smatra da je situacija trenutno pod kontrolom.

Bonus video: