Pregovori o formiranju vlasti u Podgorici još nijesu počeli

Televiziji Vijesti je iz Građanskog pokreta URA, koji je dio liste "Za bolju Podgoricu", rečeno da su oni imali partijske konsultacije, ali da treba nakon toga da razgovaraju sa svojim partnerima iz Pokreta za Podgoricu kako bi definisali njihovu konačnu platformu za pregovaranje

7071 pregleda 3 komentar(a)
Sjedište Glavnog grada, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Sjedište Glavnog grada, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ažurirano: 01.10.2024. 21:50h

Uoči lokalnih izbora buka, a nakon njih zatišje. Pregovori o formiranju vlasti u Podgorici još nijesu počeli, iako su ih već u nedjelju neke liste najavile.

Dok se čekaju i pregovori i uslovi za formiranje većine od 30 odbornika, Opštinska izborna komisija (OIK), koja je danas objavila preliminarne rezultate, predala je krivičnu prijavu jer predsjednik odbora na jednom biračkom mjestu u Doljanima, nije razdužio izvod iz biračkog spiska.

Hoće li biti ponavljanja, zavisi od prigovora, kojih za sada nema.

''Pozvaćemo večeras gospodina Sašu Mujovića, pozvaćemo večeras gospodina Luku Rakčevića na dogovor'', saopštila je u nedjelju uveče nakon lokalnih izbora, Jelena Borovnić Bojović, nositeljka liste "Za budućnost Podgorice".

O dogovoru je prerano pričati, jer dva dana kasnije nijesu ni počeli pregovori o formiranju vlasti.

Predstavnici liste "Za budućnost Podgorice" kazali su Televiziji Vijesti da je Borovinić Bojović juče zvala nosioca liste Pokreta Evropa sad (PES) i Demokratske Crne Gore Sašu Mujovića i nosioca liste "Za bolju Podgoricu" Luku Rakčevića da razgovaraju.

Mujović je, kako navode, rekao da je spreman da se dogovore oko termina, a Rakčević da trenutno nije u zemlji.

Sa druge strane lista "Za bolju Podgoricu" okupljena oko predsjednika države Jakova Milatovića tvrdi da nijesu dobili nikakav zvaničan poziv za pregovore.

Televiziji Vijesti je iz Građanskog pokreta URA, koji je dio liste "Za bolju Podgoricu", rečeno da su oni imali partijske konsultacije, ali da treba nakon toga da razgovaraju sa svojim partnerima iz Pokreta za Podgoricu kako bi definisali njihovu konačnu platformu za pregovaranje.

U ovom trenutku većinu od 30 odbornika, prelamaju njihovih šest mandata. PES i Demokrate imaju 14, a Za budućnost Podgorice 13 mandata. Iako se ne zna šta će konačno biti uslovi liste koju predvodi Rakčević, on je ranije kazao da će od njih tražiti da ga podrže za gradonačelnika.

Direktor Media centra Duško Vuković smatra da će pregovori da potraju, a da je postavljanje uslova za što bolje pozicioniranje legitimno.

I Demokratskoj partiji socijalista (DPS), koja je u nedjelju osvojila najviše – 19 mandata za formiranje vlasti takođe je potrebna lista koju predvodi Rakčević, kao i tri odbornika Evropskog saveza i dva Stranke evropskog progresa (SEP).

Iz ove partije nijesu željeli danas da pričaju na ovu temu.

Pitanje je u krajnjem kakvi će biti konačni uslovi i kome će biti prihvatljiviji.

I dok partije koje su dobile odborničke mandate tek treba da uhvate zalet da vide kako će ući u Skupštinu Glavnog grada, OIK nakon objavljivanja preliminarnih rezultata, do četvrtka čeka prigovore. Do sada ih nije bilo kazao je Televiziji Vijesti predsjednik OIK Vladimir Filipović, ali je on u međuvremenu podgoričkoj policiji podnio krivičnu prijavu protiv Petra Globarevića – predsjednika odbora na biračkom mjestu 27 OŠ "Dragiša Ivanović" u Doljanima, jer nije predao izvod iz biračkog spiska prilikom razduživanja.

Ipak, kako zakonom nije precizirano da li se u ovom slučaju ponavljaju izbori na tom biračkom mjestu, o tome će OIK odlučiti ako bude prigovora, najkasnije do petka ujutro.

Uvid u spisak i ponovno brojanje glasova sa pojedinih biračkih mjesta, među kojima je i ovo u Doljanima, tražila je lista "Pokret Naprijed Vuk Kadić" koja je, prema preliminarnim rezultatima ispod cenzusa za koji joj fale 203 glasa.

Bonus video: