Od peticije za djecu s autizmom ništa

"Mi trenutno imamo potpunu nezainteresovanost države da riješi ovo pitanje ili da ga pokrene. Mi smo sakupili 6.000 potpisan, imali smo konstiutivno saslušanje u Skupštini u februaru, i niko od učesnika te rasprave nije bio iznenađen svime što smo kazali"

2523 pregleda 1 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Ni godinu nakon što je predata peticija roditelja djece sa razvojnim poremećajima, disfazijom, Daunovim sindromom i autizmom u pogledu poboljšanja zdravstvenog sistema, opreme, servisa ali i stručnog kadra, nije urađeno ništa. U Bojama jutra, majka i inicijatorka prošlogodišnje peticije Tina Đukanović, koja je za šest dana dobila podršku 6000 građana, istakla je da država do sada, na osnovu njihovih zahtjeva, nije reagovala adekvatno.

"Mi trenutno imamo potpunu nezainteresovanost države da riješi ovo pitanje ili da ga pokrene. Mi smo sakupili 6.000 potpisan, imali smo konstiutivno saslušanje u Skupštini u februaru, i niko od učesnika te rasprave nije bio iznenađen svime što smo kazali. Dobro su upoznati o kakvom problemu je riječ. Nakon toga, bilo je predloženo da se u septembru održi kontrolno salušanje ali do njega nije došlo. Ono što smo željeli je da zakonski djelujemo na državu da se drži Zakona i da praktično reaguje, ali se ne dešava ništa. Nemamo nikakvu funkcionalnu promjenu u prostoru, stojimo u mjestu decenijama", istakla je Đukanović.

Podsjećamo da su roditelji u pomenutoj peticiji pomenuli osnivanje i otvaranje Instituta, koji će pružiti svakodnevne logopedsko-defektološke tretmane u Podgorici, te je sposoban odgovoriti na zahtjeve i brojnost sve većeg broja djece s gore navedenim problemima.

Zatim, osnivanje Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju - kako bismo imali buduću bazu stručnih lica iz naše zemlje i riješili problem deficitarnih zanimanja logopeda, defektologa, somatopeda, surdologa i ostalih stručnih lica iz ove oblasti. U krajenjem, osnivanje specijalizovanog Fonda,u okviru Fonda zdravstva, koji je namjenjen prije svega djeci a i licima s posebnim potrebama za pomoć i čije zdravstveno stanje zahtjeva hitnost u postupanju u očuvanju zdravlja.

Bonus video: