BLOG Do dogovora oko formiranje vlasti u Podgorici moguće doći

Gosti emisije Načisto na Televiziji Vijesti su profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu i metodolog Miloš Bešić , Nikola Rakočević (DPS), Dragana Kažanegra Stanišić (Demokrat), Ana Novaković Đurović (GP URA)

53825 pregleda 54 reakcija 54 komentar(a)
Foto: Slađan Fatić
Foto: Slađan Fatić
Ažurirano: 03.10.2024. 22:04h
Završeno
22:00h

Novaković Đurović je kazala da očekuje da će doći do dogovora i formiranja vlasti.

"Konstruktivno ćemo učestvovati u dijalogu...", rekla je ona.

Kaženegra Stanišić je kazala da smatra da će do dogovora doći.

"Politički akteri koje su na fonbu andi-DPS politike imati dovoljno snage da formiraju vlast u Podgorioci.

Rakočević je rekao da je do dogovora moguće doći na bazi principa.

"Abdić će predvoditi tim u pregovorima. Posljednja poruka je da je Vlada pala, samo će joj to neko uskoro i javiti", kazao je Rakočević.

21:55h

Bešić je kazao da će dogovor ići jako teško.

"Meni se čini da je jako teško do dogovora doći. Teza da treba ispitati ligitimitet Vlade je legitimna, ali mislim da onda treba ispitati i legitimitet predsjednika Crne Gore. Ono što je građanima jasno je da su negdje najistinitije teze Pokreta Preokret da je ovdje borba različitih partijskih interesa gdje su svi zaboravili građane...", rekao je Bešić.

21:46h

Rakočević je rekao da DPS nije rehabilitovala 43. Vlada, niti Spajićeva Vlada.

"DPS su povjerenje dali građani na izborima. I tu se vidi da DPS raste. Vjerujemo da je razlog tome što smo predstavili novu partijsku strukturu...", rekao je Rakočević 

21:34h

Kaženegra Stanišić kazala je da je 43. Vlada "rehabilitovala DPS".

21:30h

Novaković Đurović je kazala da je Vlada nakon izbora u Podgorici delegitimisana.

"Politike i potezi Vlade su dali vjetar u leđa DPS-u...", rekla je ona.

Izmjena: 21:33h
21:20h

Rakočevič je rekao da su za četiri godine u opoziciji imali vremena da sagledaju slabosti DPS-a.

"Ponudli smo nova kadrovska rješenja. Mislim da su građani Podgorice i širom Crne Gore pokazali i poslali poruku da poštuju što smo napravili neku vrstu kadrovske reforme i ponudili novi DPS za novo vrijeme. Postoji još prostora za unapređenje...", kazao je Rakočević .

21:18h

Kaženegra Stanišić je rekla da je Mujović rekao da neće ići u koaliciji sa onima koji su zagorčavali život Oliveri Injac, ali da će o tome odlučivati organi partije.

"Odluke donose organi partije...", kazala je ona.

21:03h

Novaković Đurović je kazala da će svi budući dogovori biti vezani za ono što su dogovori na nivou koalicije "Za bolju Podgoricu".

20:48h

Bešić je kazao da ono što poručuje lista "Za bolju Podgorici - Jakov Milatović" "kroz ukrivljenu terminologiju šalju poruku" - "naša prva adresa može biti koalicije PES - Demokrate pod uslovom da prihvatite da imamo gradonačelnika".

"A ako ne, to isto se može odnositi na DPS. To je poruka koju ja čujem. Mislim da bi bilo pametno od toga da odustano što prije jer im to neće dati ni PES-Demokrate, ali ni DPS. Jednom im je ta praksa prošla...", rekao je Bešić.

On je rekao da "ne može da zamisli" da se napravi koalicija PES-Demokrate i "Za bolju Podgorica".

"Meni je mnogo logičnije da se napravi koalicija između DPS-a i 'Za bolju Podgoricu' jer su i jedni i drugi na antivladinoj platformi. Pobjednik izbora u Podgorici je DPS...", rekao je Bešić.

20:40h

Rakočević je rekao da Milo Đukanović više nije predsjednik DPS-a "niti odlučuje o njenoj sudbini".

"Sa tim čovjekom smo uvijek bili načisto. Da je htio da upravlja sa DPS-om on bi vjerovatno bio kandidat na izborima za predsjednika DPS-a i vjerovatno bio predsjednik. Ipak, to je Danijel Živković i rukovodstvo koje je biralo DPS. Bivši predsjednik Milo Đukanović nema ni ambiciju da se pita u DPS-u, niti se pita. Politiku DPS-a vodi nova generacija...", tvrdi Rakočević.

20:36h

Rakočević je kazao da je ostvareni izborni rezultat DPS-a u Podgorici i do ponude te partije, a u značajnom mjeri i do poruka partija koje su Vladi.

"Mržnja prema DPS-u je bila i ostala jedina iskaznica političkih partija koje su na vlasti na centralnom nivou. Tako se ne može razvijati ni Podgorica ni Crna Gora...", rekao je Rakočević.

On je dodao da Vlada nema konretnih rezultata, a da ih nije bilo ni kod prethodne lokalne uprave u glavnom gradu.

"Na talasu apsolutne delegitimacije Vlade, koja je ostala na 40 odsto, već naredne godine idemo na vanredne parlamentarne izbore jer smatramo da se Crna Gora udaljava od onoga što je nacionalni interes, interes građana Crne Gore i vjerujemo da konstituisanje vlasti u Podgorici na bazi snage alternative partija koje su u Vladi Crne Gore možemo doći do šanse da Crna Gora krene brže ka putu usvajanja daljih evropskih vrijednosti...", rekao je Rakočević.

On je na pitanje da li bi DPS prihvatio da Luka Rakčević bude gradonačelnik odgovorio:

"Nermin Abdić će imati tim koji će predvoditi pregovore, ako do njih dođe. Najvažnije nam je programska osnova i vizija razvoja glavnog grada. Ne treba kriti - jednom smo dali manjinsku podršku za Vladu i nemamo dobro iskustvo sa tim. Vjerujem da bi sa 30 odsto bilo nepristojno razgovarati o manjinskoj podršci. Ali je tačno da u pregovorima i razgovorima moramo računati na kompromise. Ono što je nama najvažnije je programska politika i vizija glavnog grada...", rekao je Rakočević.

20:30h

Novaković Đurović je rekla Kaženegri Stanišić da ako ima neku informaciju da koalicija "Za bolju Podgoricu" više ne postoji da je objelodani.

Kaženegra Stanišić je u odgovoru ponovila da je "ključ dogovora i mogućnost forimaranja većine kod Milatovića".

20:27h

Kaženegra Stanišić je kazala da Demokrate neće u koaliciji sa DPS-om.

"U procesu pregovora tas na vagi je ovog puta politički subjekt Jakova Milatovića, odnosno četiri odbornika Jakova Milatovića. Sigurna sam da Milatović nikada ne bi donio odluku da napravi koaliciju sa DPS-om. Bilo je puno zapaljive retorike u kampanji, da li je to dobra praksa nije i to je dovelo do toga da danas DPS ima rezultat od 24 mandata koliko je bilo i u ranijem periodu...", rekla je Kaženegra Stanišić.

Dodala je i da je ostvareni "izborni rezultat odličan" i da je manja izlaznost poslala poruku koju sve partije treba da čuju.

Izmjena: 20:38h
20:26h

Novaković Đurović je rekla da će ukoliko stigne poziv za pregovore od DPS-a da će se "dogovoriti narednih dana i kada poziv stigne".

"Građani mogu znati da ćemo transparentno reći kada dobijemo pozive sa kojom platformom idemo, a platforma je program i Luka Rakčević gradonačelnik", rekla je Novaković Đurović.

Rakočević je ponovio da će biti inicijativni prema svim partijama koje nijesu u Vladi.

20:23h

"Nosilac liste Pokret Evropa sad-Demokrate (Saša Mujović) smo čuli jasno određene da oni neće sa nama. Postavlja se onda pitanje sa kime će oni. Vlada je delegitimisana jer je nosilac liste PES-Demokrate rekao da se u Podgorici brani Vlada. Ovdje se branila Vlada i odgovor joj je da ima 44 odsto podrške", kazala je Novaković Đurović

20:15h

Novaković Đurović je kazala da nakon rezultata izbora u Podgorici nijesu zažalili što su izazvali vanredne izbore.

"Problemi u glavnom gradu su počeli tako što je u jedinstvenom PES-u došlo do razlaza, zbog čega gradska uprava nije bila funkcionalna. Kada je postalo jasno da do dogovora ne može doći, jednostavno odlučili da građanima vratimo mandat. Smatram da je to bio ispravan i pošten potez. Građani su rekli da žele promjenu, jer je 60 odsto građana glasalo za ono što do sada nije isporučila greadska uprava....", rekla je Novaković Đurović.

20:09h

Rakočević je takođe rekao da je do dogovora oko formiranje vlasti moguće doći.

"Sve partije su se vrlo jasno izjasnile i građanima predstavile svoju platformu... Politčke partije koje tvore Vldu Crne Gore i koje su imale većinu u glavnom gradu ostale su u manjini. Partije koje su bile protiv vladinih partija u glavnom gradu su došle do 57, 58 odsto...", rekao je Rakočević. 

Dodao je da će ukoliko do DPS dođe neki poziv da će prihvatiti razgovore.

Rakočević je rekao da neće prihvatiti pregovore sa partijama koje su u Vladi Crne Gore.

Izmjena: 20:22h
20:08h

"Do dogovora je uvijek moguće doći. Svađe, razmirice, teške riječi upravo su dovele do ovakvog rezultata i ovakve izlaznosti. Građani su osudili takvu vrstu retorike", rekla je Kaženegra Stanišić. 

20:05h

"Dobro je da su još jedni izbori u nizu prošli u fer i demokratskoj atmosferi. Nekih prigovora ima, ali bih rekla da Crna Gora ide u pravcu demorkatskog razvoja. Niska izlaznost poruka koju treba sve da zabrine. Vjerujem da do dogovora može doći i svi smo izašli na ove izbore sa jasnim obećanjima i da ćemo se svi držati toga. Ako sve bude principijelno i jasno, dogovor je moguć", rekla je Novaković Đurović.

20:01h

Gosti večerašnje emisije Načisto na Televiziji Vijesti su profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu i metodolog Miloš Bešić , Nikola Rakočević (DPS), Dragana Kažanegra Stanišić (Demokrat), Ana Novaković Đurović (GP URA).

Bonus video: