Lazarević: U slučaju porodice Stanković došlo do greške, ustanoviće se postoji li nečija krivica

Načelnik Klinike za ginekologiju kaže da je došlo do propusta u upisivanju potrošnog materijala

12272 pregleda 33 reakcija 4 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Goran Lazarević, načelnik Klinike za ginekologiju Kliničkog centra, kazao je da je ustanovljeno da je došlo do propusta u upisivanju potrošnog materijala prilikom fakturisanja računa porodici Stanković za porođaj i boravak bebe u toj ustanovi.

On je, u "Bojama jutra" na TV Vijesti, kazao da je došlo do greške i smatra da takvo dešavanje nije bio plod namjere zaposlenih, a ustanoviće se da li u svemu postoji nečija krivica.

"Vijesti" su jutros objavile da je porodica Stanković, nakon što je Klinički centar fakturisao gotovo 3.500 eura za porođaj i bolničke usluge, poručila da cjenovnik na koji se poziva ta ustanova ne postoji, odnosno da je osnov za njegovo donošenje prestao da postoji usvajanjem dopuna i izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

“Vijesti” su ranije objavile da je tek rođena beba u KCCG za tri dana potrošila oko 600 eura - pojela više od tri kilograma hrane za bebe “aptamil”, potrošila četiri staklene flašice, 26 pakovanja rukavica sa po 200 komada, 50 metara gumiranog platna i da to proizlazi iz fakture, odnosno računa koji je ustanova dostavila porodici...

Lazarević je, na pitanje koliko košta porođaj u Kliničkom centru, za trudnice koje nemaju zdravstveno osiguranje naše države, pojasnio da sve zavisi od toga da li je u pitanju carski rez ili porođaj prirodnim putem. Carski rez je, kako je naveo, duplo skuplji od porođaja prirodnim putem i košta od 900 eura "pa nadalje".

"Gledao sam taj cjenovnik i posmatrao cijenu koju su platile trudnice koje nisu imale osiguranje, taj porođaj se kretao od 450 do 3.000 eura. Uslov da bi neko imao besplatan porođaj i carski rez je posjedovanje zdravstvenog osiguranja, osiguranja države Crne Gore. Onog momenta kad to nema, cijena porođaja zavisi od međunarodnih konvencija i ugovora između država", ukazao je.

Kaže da je dobio pritužbu porodice Stanković i da je na ginekologiji tražio pisana izjašnjenja "od ljudi koji su učestvovali u svemu tome".

Na pitanje da li je moguće da je beba pojela tri kilograma hrane, potrošila 50 metara gumiranog platna... Lazarević navodi da se najveći broj odgovora, koje je dobio od zaposlenih koji su učestvovali u tom procesu, odnosio na nezadovoljstvo Heliantom, informacionim sistemom koji je implementiran u KCCG-u i obukom koja je sprovedena u vezi njega.

"Kad sam vršio ta ispitivanja, došao sam u kontakt sa ljudima koji rade na ginekologiji 20, 30, 35 godina... To su iskusni medicinski radnici, koji su ostavili veliki trag na ginekologiji i akušerstvu i smatram da takvo dešavanje nije bio plod njihove namjere. Mislim da je to, sa jedne strane, bilo zato što je bio veliki broj porođaja, veliki intenzitet posla, a sa druge strane, možda nepoznavanje dovoljno tog informacionog sistema. Tako da je, prilikom ukucavanja nekih stvari, kao što je 50 metara platna, u razgovoru sa medicinskim osobljem sam shvatio da oni ne dobijaju to u tom komadu od 50 metara, već jedan puta 0,5. Kad su ukucavali te usluge i taj potrošni materijal, ukucali su dva, računajući da je to dva puta ta mjera 0,5 puta jedan. Došlo je do greške", rekao je Lazarević.

Na pitanje šta to znači za porodicu koja optužuje KCCG za diskriminaciju, kaže da mu je ta ustanova uputila zahtjev da se izjasni o tom pitanju.

"Skupio sam sve podatke i ukupna saznanja predao pravnoj službi. Dopuniću kompletnu dokumentaciju i sad je na pravnoj službi i službama koje se bave tim stvarima da odluče šta i kako dalje", naveo je on.

Kaže da je u pitanju tema koja je "uznemirila porodicu Stanković sa potpunim razlogom".

"Ustanovljeno je da postoje propusti u upisivanju potrošnog materijala. Ustanoviće se da li postoji krivica nekog ili ne", rekao je Lazarević.

On je naveo da su se u Kliničkom centru od početka godine porodile 21 trudnice koje nemaju naše osiguranje, a da su pacijentkinje uglavnom iz zemalja okruženja, Rusije, Turske...

Bonus video: