Žalbe Ustavnom sudu najavili Pokret Naprijed i Demokrate

Državna izborna komisija uručila je danas listi Pokret Naprijed Vuk Kadić rješenja o odbijanju 15 prigovora za ponavljanje izbora u Podgorici, a oni su kazali Televiziji Vijesti da će se u roku od 48 sati žaliti Ustavnom sudu

2721 pregleda 23 reakcija 0 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

I 11 dana nakon lokalnih izbora u Podgorici, zatišje. Liste, čiji se pregovori o formiranju vlasti u Podgorici očekuju, kažu rano je, vremena ima dosta jer još nijesu objavljeni konačni rezultati.

A, do njih će se čekati dok Ustavni sud ne stavi tačku na prigovore o navodnim nepravilnostima.

Državna izborna komisija, koja je odbila svih 15 prigovora Pokreta Naprijed Vuk Kadić, danas im je uručila rješenja. Pokret koji je tražio ponavljanje glasanja na 15 biračkih mjesta, sada ima 48 sati da se žali Ustavnom sudu. Iz ove liste, kojoj je za cenzus falio 201 glas, kazali su Televiziji Vijesti da će žalbu predati u zakonskom roku.

"Ustavni sud dostavlja žalbu DIK-u u kojoj od DIK-a traži izjašnjenje u odnosu na žalbe. Nakon toga DIK šalje svu potrebnu dokumentaciju ili eventualne navode odgovora na žalbu u roku od 24 sata. Od trenutka dostavljanja predmetne dokumentacije Ustavnom sudu, Ustavnom sudu počinje teći rok od 48 sati takođe u kojem odlučuje o predmetnoj žalbi", rekao je Televiziji Vijesti predsjednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša.

To zapravo znači da, kad se sve sabere, najranije za 5 dana se može znati odluka Ustavnog suda o prigovorima, ali najvjerovatnije će to biti i duže.

"Nemoguće je odrediti tačno kada će ovaj proces biti završen tačno, upravo iz razloga što kada Ustavni sud dobije evntualnu žalbu od podnosioca on nema ograničen rok u kojem roku mora dostaviti zahtjev za izjašnjenje DIK-u. U tom smislu od dinamike rada Ustavnog suda će u najvećoj mjeri zavisiti završetak ovog procesa".

U Ustavnom sudu trenutno je šest sudija, a oni treba da odluče i o žalbama u vezi sa izborima u Kotoru. DIK je prihvatio prigovore DPS-a o ponavljanju izbora u Miracu i Prčanju, a odbio je prigovore predsjednika Opštine Kotor Vladimira Jokića iz Demokrata, o propustima o radu Opštinske izborne komisije, navodeći da su ranije donijeli odluku o istoj pravnoj situaciji.

"'DIK je vodeći se članom zakona koji propisuje da se odluke donose većinom glasova kako za usvajanje tako za odbijanje potebna većina glasova i vodeći se stavom Ustavnog suda odlučio da u ovoj situaciji kada ne postoji odluka se pigovor smatra usvojenim. Naravno i ova situacija je podložna preispitivanju pred Ustavnim sudom", rekao je Mugoša.

Iz Demokrata, koje su sa PES-om u Kotoru osvojile 10 mandata, Televiziji Vijesti je rečeno da će se oni sjutra žaliti Ustavnom sudu, jer neće dozvoliti šavnički scenario, a iz DPS-a kome je pripalo isto 10 odborničkih mjesta, očekuju da Opštinska izborna komisija ispoštuje odluku DIK-a i ponovi izbore. Mugoša ipak poručuje.

"Dok se sve ovo ne završi pred Ustavnim sudom, ne može ni doći do ponavljanja glasanja", rekao je Mugoša.

Bonus video: