CGES jedini isplatio dividendu, od planiranih 68 miliona eura, uplaćeno 4,7 miliona

Savjetnik predsjednika države Jakova Milatovića za ekonomiju Mladen Grgić ne vjeruje da će za dva mjeseca biti isplaćeno preostalih preko 63 miliona

6418 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Da su očekivanja Vlade od prihoda budžeta jedno, a realnost drugo, potvrđuje i naplata dividendi od dobiti, koje su državna preduzeća koja pozitivno posluju, obavezna da preliju u budžet svih građana.

Od planiranih 68 miliona eura za sada je uplaćeno svega 4,7 miliona jer je od 16 državnih kompanija, koje su prošle godine pozitivno poslovale, dividendu isplatio jedino Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES).

Razlog zašto drugi to nisu učinili treba tražiti u lošem poslovanju u prvoj polovini ove godine što potvrđuju i iz Ministarstva finansija gdje kažu da se ni u jednom trenutku ne smije dovesti u pitanje likvidnost preduzeća.

Savjetnik predsjednika države Jakova Milatovića za ekonomiju Mladen Grgić ne vjeruje, međutim, da će za dva mjeseca biti isplaćeno preostalih preko 63 miliona.

Grgić napominje i da su prošle godine državna preduzeća akumulirala rekordnu dobit od 250 miliona.

Grgić zato nema dilemu da način upravljanja državnim preduzećima nije dobar i da su potrebne reforme.

Iz Ministarstva finansija su najavili da će do kraja godine pripremiti dva značajna dokumenta - politiku vlasništva Države i Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima u državnom vlasništvu. Zaključuju da će to stvoriti pretpostavke za bolje rezultate državnih preduzeća.

Bonus video: