Formiranje vlasti u Gusinju: Koplja se lome oko podjele funkcija

Kako nezvanično saznaje Televizija Vijesti, kamen spoticanja u pregovoriima o formiranju vlasti je podjela funkcija između koalicije koju predvodi aktuelni predsjednik Opštine Sanel Balić i albanske grupe građana "Pokret za Gusinje", koja je osvojila dva mandata na izborima

4084 pregleda 0 komentar(a)
Gusinje, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Gusinje, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Konstitutivna sjednica Skupštine opštine (SO) Gusinje zakazana je za 25. oktobar, iako još nije zvanično dogovoreno ko će činiti vlast u Gusinju na osnovu rezultata lokalnih izbora održanih u ovoj opštini 15. septembra.

Koalicija "Srcem za Gusinje" koju čine Bošnjačka stranka (BS), Socijaldemokrate (SD) i Socijaldemokratska partija (SDP), osvojila je 14 mandata i trebalo bi da bude okosnica buduće vlasti.

Međutim, za sada jedino postoji dogovor oko toga ko bi mogao da se nađe na čelu lokalnog parlamneta, jer se i dalje koplja lome oko podjele funkcija u izvršnoj vlasti.

Na pitanje da li je izvjesno da će Sanel Balić, aktuelni predsjednik Opštine Gusinje i nosilac liste "Srcem za Gusinje" opet biti na čelu lokalne uprave, Balić je rekao: "Pa to bi za sad trebalo da je tako, ali ne mora da znači, brojke uvijek mogu da se poklope i na drugi način. Neformalne razgovore imamo sa svima."

Sa druge strane iz gusinjskog DPS (Demokratska partija socijalista) kazali su Televiziji Vijesti da sa njima nije bilo nikakvih dogovora i da su spremni da budu opozicija.

Međutim sumnjanju da koalicija "Srcem za Gusinje" ima većinu za formiranje vlasti, jer bi, kako kažu, to do sad objelodanila.

Kako nezvanično saznaje Televizija Vijesti, kamen spoticanja u pregovoriima o formiranju vlasti je podjela funkcija između koalicije koju predvodi Balić i albanske grupe građana "Pokret za Gusinje", koja je osvojila dva mandata na izborima.

Za formiranje vlasti potrebno je 16 odbornika, a iz "Pokreta za Gusinje", tvrde da su blizu dogovora.

"Očekujemo da od pet ključnih funkcija u opštini našoj listi pripadne dvije. Uskoro će biti potpisan koalicioni sporazum, kojim će biti definisano koje su to funkcije", rekao je Azren Čeljaj iz albanske liste grupe birača "Pokret za Gusinje".

Čeljaj nije odgovorio na pitanje koje su to dvije funkcije.

Prema dosadašnjim dogovorima i Demokratska Crna Gora koja je osvojila jedan mandat na proteklim lokalnim izborima u Gusinju trebala bi da čini vlast.

"Što se tiče naših zahtjeva, fokusiraćemo se na poboljšanje uslova i transparentnosti u procesu. Veoma je važno da budemo dio promjena koje će imati dugotrajan uticaj", rekla je Minela Čekić, nositeljka liste Demokrata u Ulcinju.

Zvaničan poziv za pregovore nisu dobile tri albanske partije okupljene u koaliciji Albanski forum - Zajedno za Gusinje sa sedam mandata.

"Mi smo imali znači rezultat ovih lokalnih izbora i tu su Albanci odlučili ko je njihov autentični predstavnik i mislim da mi očekujemo i da budemo konstituenti nove vlasti i tako predstavljamo Albance u najboljem načinu", rekao je Edon Balidemaj iz te koalicije.

Izbori u Gusinju, održani su 15. septembra, a zakonski rok za konstituisanje lokalnog parlamenta ističe 27. oktobra.

Bonus video: