Proizvodnja krompira u Gusinju povećana za 30 odsto zbog otvaranja fabrike čipsa u Tuzima

Da je u odnosu na površinu opštine, Gusinje među većim proizvođačima krompira u Crnoj Gori, pokazuje i tabela prijavljenih površina zasađenog krompira

9904 pregleda 163 reakcija 5 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Ako se Gusinjani, koji sade krompir, vode poslovicom "Kako siješ, tako žanješ", ne moraju da brinu jer imaju plodnu zemlju podno Prokletija.

Proizvodnja krompira u Gusinju posljednjih godina je povećana zbog otvaranja fabrike čipsa u Tuzima.

Međutim, čelni ljudi Gusinja su svjesni da bi mogli imati sličnu fabriku i u svom gradu.

"Trudimo se da stvorimo uslove i da nekako dovedemo neke investitore koji će otvoriti neku fabriku za proizvodnju čipsa ili zamrznutog pomfrita ili nešto što se koristi od krompira, kako bi tu sirovinu mogli da proizvedemo ovdje", rekao je predsjednik Opštine Gusinje Sanel Balić.

Koliko se krompira više proizvodi u gusinju od kada je fabrika čipsa otvorena?

"Ja mislim da je povećala proizvodnja za nekih 30 odsto", kaže Balić.

Balić kaže da je u posljednje dvije godine poboljšana podrška države proizvođačima, ali uvijek može bolje.

Da je u odnosu na površinu opštine, Gusinje među većim proizvođačima krompira u Crnoj Gori, pokazuje i tabela prijavljenih površina zasađenog krompira, koju nam je dostavilo Ministarstvo poljoprivrede.

Iz resora kojim rukovodi Vladimir Joković saopštili su da su u Agrobudžetu, kroz nekoliko mjera podržali proizvođače krompira. Između ostalog, daju subvencije za povećanje zasada, nabavku mehanizacije i opreme, gradnju bunara i bistijerni a posebno podržavaju I mlade poljoprivrednike I organsku proizvodnju.

Bonus video: