Šaranović bi podržao inicijativu da srpski jezik bude službeni u Ustavu

"Mislim da se to nikada ne može dogoditi dok je Ustav ovakav kakav jeste", kazao je potredsjednik Demokrata i ministar unutrašnjih poslova

15236 pregleda 32 reakcija 32 komentar(a)
Šaranović, Foto: Televizija Vijesti
Šaranović, Foto: Televizija Vijesti

Potpredsjednik Demokratske Crne Gore i ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović kazao je da bi podržao inicijativu da srpski bude službeni u Ustavu.

"Smatram da je 2007. godine kada je pisan Ustav i tretirano pitanje jezika u Crnoj Gori da je tada učinjena nepravda i postojala je realna osnova da crnogorski i srpski jezik budu izjednačeni", rekao je Šaranović gostujući u emisiji "Nedjelja u retrovizoru" na Televiziji Vijesti.

Na pitanje da se steknu uslovi da li bi podržao inicijativu da srpski bude službeni u Ustavu odgovorio je "naravno".

"Ukoliko je to moguće, ali mislim da se to nikada ne može dogoditi dok je Ustav ovakav kakav jeste", kazao je Šaranović.

U Ustavu piše da je u Crnoj Gori službenio crnogorski jezik, kao i da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni. U službenoj upotrebi su i srpski, bosanski, albanski i hrvatski jezik.

Nedavno je i lider Demokrata i potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić rekao da smatra da je 2007. godine je učinjena nepravda kada srpski jezik nije tretiran jednako kao crnogorski jezik.

Prema rezultatima popisa stanovništva održanog u decembru prošle godine, najviše stanovnika Crne Gore govori srpski jezikom, njih 43,18 odsto (269.307).

Slijedi crnogorski jezik koji govori 34,52 odsto (215.299), a na trećem mjestu je bosanski, sa 6,97 odsto (43.470), saopšteno je iz Uprave za statistiku (Monstat).

Bonus video: