Država ima oko 4.500 vozila, Radulović: Stiče se utisak da mnogi žive dječačke snove ili liječe komplekse iz mladosti

Marko Sošić iz NVO Institut Alternativa kazao je da je paradoks da ni Uprava za imovinu, kao ni Uprava za nekretnine nijesu dostavili podatke o službenim vozilima

12444 pregleda 80 reakcija 10 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Država raspolaže sa oko 4.500 službenih vozila i to nijesu konačni podaci jer podaci nijesu precizni pošto postoje određene insitutcije koje nijesu ni dostavile podatke.

To je gostujući u emisiji Reflektor na Televiziji Vijesti saopštila državna sekretarka u Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Milena Živanović.

"Nekih desetak insitutija nije dostavilo izvještaj. Postoje određene insitutucije koje imaju poseban režim funkcionisanja i za njihove potrebe Uprava za državnu imovinu ne sprovodi postupak centralizovanih javnih nabavki i ne nabavlja vozila...", rekla je između ostalog Živanović.

Marko Sošić iz NVO Institut Alternativa kazao je da je paradoks da ni Uprava za imovinu, kao ni Uprava za nekretnine nijesu dostavili podatke o službenim vozilima.

On je kazao i da od 2020. jedino što se promijenilo u pravilniku jeste da je u decembru 2021. godine povećana kubikaža vozila koja se mogu nabavljati za potrebe običnih javnih službenika sa 1.600 kubika na 2.000 kubika, što u suštini znači da su htjeli da imaju brža, bolja i skuplja vozila.

Advokat Veselin Radulović kazao je da danas imamo služenih vozila više nego što imaju zajedno stanovnika i Šavnik i Plužine.

"Možemo da nagađamo koliko je drugih zloupotreba, kad imamo samo ovoliko zabilježenih. Šalje se poruka da je Crna Gora teško oboljela od partitokratije... Stičem utisak da je puno osoba koji žive dječačke snove ili liječe komplekse iz mladosti pa kad dođu na pozicije vlasti sve žele da iskoriste... Imamo slučajeve gdje ljudi imaju pijani udese, pitam se kada će Vlada preduzeti nešto - da li treba da čekamo da se desi neki slučaj sa tragičnim posljedicama...", pitao je Radulović

Televiziji Vijesti iz Skupštine Crne Gore je saopšteno da njihov vozni park broji 39 automobila. Kazali su da je u 2024. za nabavku goriva zaključen ugovor od 48.000 eura sa PDV-om, a da je godinu ranije taj ugovor bio 35.017 eura sa PDV-om.

Sošić: Đurišić prvi da podnese ostavku

Sošić je rekao da ako postoji trenutno ostavka koja se čeka u javnom sektoru "je ostavka direktora Uprave za imovinu Koče Đurišića".

"Koji je preživio sve političke promjene od 2020. godina do danas, a obmanjivao je javnost da imamo jedinstveni registar imovine. Čovjek je na čelu Uprave za imoviunu koja nije napravila popis pokretnnih i nepokretnih stvari za prošlu godinu. Vidim sistemski problem, a on dijeli političku partiju sa ministrom (Slaven Radunović) koji je za njega nadležan", rekao je Sošić.

Bonus video: