U Podgorici otvorena Hadrovića džamija: "Donatori su bili i muslimani i hrišćani"

"Danas je veliki dan za čitavu Crnu Goru. Danas zvanično otvaramo Hadrovića džamiju sagrađenu u 18. vijeku, a srušenu nakon rata 1956. godine. Na njenu obnovu čekali smo 70 godina", rekao Džemo Redžematović, glavni podgorički imam

11097 pregleda 2 komentar(a)
Hadrovića džamija, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Hadrovića džamija, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Hadrovića džamija u podgoričkom naselju Drač, izgrađena na temeljima srušene džamije iz 18. vijeka, otvorena je danas u prisustvu velikodostojnika Islamske zajednice, predstavnika Vlade i Glavnog grada.

"Danas je veliki dan za čitavu Crnu Goru. Danas zvanično otvaramo Hadrovića džamiju sagrađenu u 18. vijeku, a srušenu nakon rata 1956. godine. Na njenu obnovu čekali smo 70 godina. Njena izgradnja iz temelja je podvig na koji se čekalo gotovo tri vijeka. To dovoljno govori o prilikama koje su muslimani Podgorice živjeli i preživjeli. Njeni donatori bili su i muslimani i hrišćani", istakao je Džemo Redžematović, glavni podgorički imam.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić kazao je da je ovo bila duga i teška priča koja je trajala 20 godina.

"Neka je hajrli mubarek sa srećom još jedna lijepa džamija iz koje će se nadam se uvijek čuti riječ dobrote, dobročinstva, toleranicje i zajedniškog života jer mislim da je ovo nebo dovoljno za sve nas i da je ova zemlja dovoljno prostrana da svi možemo ugodno da živimo", kazao je Fejzić.

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac rekla je da izgradnja i obnova objekta Hadrovića džamije koja je vjekovima bila na ovom mjestu predstavlja posebnu vrijednost za Podgoricu jer je upravo Hadrovića džamija jedan od simbola stare Podgorice, ali i jedan od simbola zajendištva u Podgorici.

Bonus video: