Uskoro na TV Vijesti: Hit serija „Crveni pupoljci“ u kojoj se sukobljavaju vjerski i liberalni svijet

“Crveni pupoljci” govori o ukrštanju sudbina Leventa (Ozkan Deniz), sekularnog ataturkiste, i Merjem (Ozgu Namal), koja živi u fanatističkoj sekti

3608 pregleda 36 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Serija priča priču o Merjem, koja se sa 13 ili 14 godina udala za Naima, koji pripada strogom islamskom redu “Faniler” (“Smrtnici”). U ovom izmišljenom poretku, koji bi se na Zapadu takođe nazvao sektom, od članova se očekuje apsolutna lojalnost - u čemu je Naim veoma predan. Poslije razornog zemljotresa 2023. godine, serija postaje konkretnija. Naim, Merjem i njihova ćerka Zejnep okreću leđa svojoj uništenoj domovini jugoistočnoj Anatoliji i sele se u metropolu Istanbul. Naim služi u manastiru, Merjem pomaže u zajednici, a njihovoj ćerki Zejnep je dozvoljeno da pohađa samo školu Kurana, ali ne i redovnu državnu školu. Međutim, uskoro je čekaju još veći problemi: zajednica želi da uda Zejnep za vođu sekte, koji se liječi kod sekularnog ljekara Leventa, koji pak slijedi zapadnjačke ideale osnivača moderne turske države Ataturka. Ova dva svijeta, koja teško da mogu budu različitija, predstavljena su veoma realistično i tako pokazuju stanje zemlje. (DW)

serija Crveni pupoljci
foto: Crveni pupoljci

Serija, koju potpisuje Faruk Turgut, isti producent kao i serije “Jedina ljubav”, ima snažnu dramsku priču i impresionirala je milione gledalaca širom Turske. “Crveni pupoljci”, koja priča priču o dvije devojčice od 14-15 godina, iz dvije različite porodice koje žive u različitim kulturama, ponovo će otkriti važnu stvarnost Turske.

Dok se Merjem bori da spriječi da njena kćerka Zejnep doživi istu sudbinu, oni prolaze kroz burno putovanje ispunjeno napetošću i romantikom. Užasnuta tom idejom, Merjem traži pomoć i odlučuje da mora pobjeći. Da bi ostvarila svoju namjeru, prvo mora da zaradi novac radeći kao njegovateljica paralizovanog oca psihijatra Leventa, sekulariste čija su uvjerenja u suprotnosti s njenim, ali koji želi da joj pomogne jer se protivi ugovorenim brakovima. Merjem se istovremeno suočava s okrutnošću svog muža, koji želi da uda njihovu kćerku i traži drugu ženu za sebe.

serija Crveni pupoljci
foto: Crveni pupoljci

Iako su Merjem i Levent emocionalno povezani, njih čeka veliko iznenađenje - otkrivaju da je Leventova kćerka zapravo Zejnepina bliznakinja, za koju se vjerovalo da je umrla pri rođenju i previranja u njihovim životima tek počinju da se produbljuju.

Hit serija “Crveni pupoljci” uskoro na TV Vijesti.

Bonus video: