Đukanović primio akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora

Predsjednik im je poželio dobrodošlicu i uspješno obavljanje diplomatske misije, upoznajući ih sa aktuelnim političkim i ekonomskim prilikama u Crnoj Gori i osnovnim strateškim ciljevima
195 pregleda 1 komentar(a)
Milo Đukanović ambasadori, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Milo Đukanović ambasadori, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 19.11.2018. 18:55h

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović primio je u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Albanije Ridija Kurtezia, Belgije Konrada Adama, Australije Rut Stjuart, Kazahstana Toležana Barlibajeva i Saudijske Arabije Abdulmomena Muhameda Šarafa.

Đukanović je po završetku ceremonije pojedinačno primio ambasadore, poželio im dobrodošlicu i uspješno obavljanje diplomatske misije, upoznajući ih sa aktuelnim političkim i ekonomskim prilikama u Crnoj Gori i osnovnim strateškim ciljevima.

“To su prije svega dinamičniji ekonomski i demokratski razvoj radi dostizanja evropskog kvaliteta života građana i članstvo u Evropskoj uniji (EU)”, navodi se u saopštenju Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore.

Đukanović je kazao da je zadovoljan kvalitetom i dinamikom prijateljskih, dobrosusjedskih odnosa sa Albanijom.

“Važan pečat tim odnosima daje frekventan politički dijalog na najvišem nivou, što potvrđuje i skora posjeta predsjednika Mete Crnoj Gori”, rekao je Đuaknović.

Na sastanku je ocijenjeno da je izuzetno dobra i razuđena saradnja dodatno osnažena zajedničkom sjednicom vlada Crne Gore i Albanije, i uspješnom saradnjom privrednih komora.

“Kao prioritetne oblasti daljeg djelovanja prepoznate su ekonomija i unaprijeđenje infrastrukture koja povezuje dvije zemlje u sva tri pravca, preko Podgorice, Gusinja i Ulcinja. Ukazano je i na potrebu dalje valorizacije potencijala Skadarskog jezera i sliva rijeke Bojane, u skladu sa principima održivog razvoja”, navodi se u saopštenju.

Đukanović i Kurtezi su ocijenili da crnogorska i albanska manjina u dvije države predstavlja važan most povezivanja zemalja i snaženje međusobne saradnje.

Uz zahvalnost Albaniji za podršku prijemu u NATO, Đukanović je ponovio apsolutnu spremnost Crne Gore da podrži Albaniju u ovoj fazi pripreme za članstvo u EU.

Đukanović je poručio da Crna Gora doživljava Belgiju kao važnog partnera i podršku ostvarivanju evropskih aspiracija Crne Gore i regiona.

Ocjenjujući da je proširenje Unije jedini recept za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana, Đukanović je poručio da je budućnost Evrope odgovornost svakog Evropljanina, i da u tom cilju Crna Gora nastoji da bude dobar primjer i promoter evropskih vrijednosti u regionu.

Adam je potvrdio spremnost da svoj mandat iskoristi upravo za dalje zagovaranje evroatlantske perspektive Crne Gore.

“Belgija je uvijek podržavala ovaj proces i radujemo se momentu kada ćemo moći Crnu Goru da primimo u porodicu evropskih naroda”, poručio je Adam.

Zajednički je ocijenjeno da u cilju daljeg razvoja crnogorskog društva treba nastaviti sa reformama i unaprijeđenjem stanja u oblastima ključnim za ostvarivanje punopravnog članstva u EU. Uz visoke ocjene za ostvarenu ekonomsku saradnju dvije države, ohrabreni su dalji koraci za privlačenje kredibilnih investitora u skladu sa razvojnom agendom Crne Gore.

Đukanović je u razgovoru sa Stjuart kazao da iako od obnove crnogorske nezavisnosti nije bilo kontakata na najvišem nivou sa tom zemljom, postoji interes za uspostavljanjem intenzivnije saradnje na nivou ministarstava vanjskih poslova na periodičnoj osnovi.

U tom smislu iskazao je zainteresovanost i za postavljenjem prvog počasnog konzula Crne Gore u Australiji kako bi se intenzivirao kontakt sa crnogorskom zajednicom, ali i dinamizirala saradnja na drugim poljima.

Slijedeći pozitivna iskustva sa australijskim državljanima angažovanim na najvećim investicionim projektima na crnogorskom primorju, Đukanović je ocijenio da dvije države mogu sarađivati i u pogledu transfera znanja i iskustava u raznim oblastima.

Stjuart je navela da njena zemlja već 27 godina bilježi pozitivnu stopu ekonomskog rasta i kazala da je spremna za prenošenje iskustava u raznim oblastima, posebno kad je riječ o rudarstvu i zaštiti životne sredine.

Čestitajući Crnoj Gori prijem u NATO, Stjuart ocijenila je da ta organizacija kao važan partner Australiji, može biti jedan od potencijalnih platformi dalje saradnje.

Đukanović i Barlibajev ocijenili su da dobar temelj budućih odnosa dvije države ima korijene iz vremena saradnje sa Jugoslavijom i da u tom kontekstu prepoznaju mogućnosti za unapređenje odnosa uspostavljanjem ugovorne baze.

”Otvorenost crnogorske ekonomije i prisustvo Kazahstana u zemljama regiona, mogu biti dobar put za jačanje bilateralne saradnje”, smatraju sagovornici.

Tokom susreta sa Šarafom, iskazana je obostrana spremnost za produbljivanje bilateralnih odnosa, posebno u oblasti ekonomije i kulture, imajući u vidu nove trendove razvoja te zemlje, čiju strategiju je izložio Šaraf.

On je takođe rekao da jača interes Saudijske Arabije za region Zapadnog Balkana, i u tom kontekstu vidi i mogućnost za unaprijeđenje saradnje sa Crnom Gorom.

Đukanović je, povodom aktuelnog pitanja koje je Saudijsku Arabiju stavilo u poziciju globalne pažnje, kazao da je uvjeren da će zvanični Rijad naći najbolji put da transparentnim i ubjedljivim reakcijama sačuva svoj ugled i kvalitet odnosa sa međunarodnim partnerima.

Galerija

Bonus video: