"Đukanović ponižavajuće tretira medije, to ohrabruje napade"

Evropski poslanik Tomas Vajc pisao evropskom komesaru Johanesu Hanu
69 pregleda 8 komentar(a)
Johanes Han, Foto: Boris Pejović
Johanes Han, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.11.2018. 13:32h

Evropski poslanik Tomas Vajc upozorio je evropskog komesara Johanesa Hanu na nedostatak slobode medija u Crnoj Gori i naveo da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović doprinosi atmosferi koja dozvoljava napade na novinare.

„Kao komesaru za regionalnu politiku i zbog Vašeg aktivnog angažmana sa Vladom Crne Gore, želim da Vam skrenem pažnju na nedostatak slobode medija u Crnoj Gori i na neprijateljsko okruženje za nezavisne medije u zemlji. Posebno zbog vitalne uloge slobodnih medija u demokratskom diskursu, pozivam Vas, Evropsku komisiju i sve agencije Evropske unije uključene u rad sa našim partnerima u Crnoj Gori da poboljšaju položaj novinara i medijskih sloboda“, ističe Vajc, predstavnik Zelenih u EP, koji je član delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru.

On je naveo da su tri stvari urgentne za rješavanje kako bi se poboljšale medijske slobode u Crnoj Gori - garantovanje procesuiranja zločina nad novinarima, uticaj vlasti na novinarske aktivnosti i borba protiv podsticanja napada na novinare.

Vajc je Hana podsjetio da nije do kraja riješen niti jedan slučaj napada na novinare i medije i da se radi o ukupno 76 slučajeva.

„Nedostatak pravde i zaštite za slobodne i nezavisne medije u Crnoj Gori je razlog za veliku zabrinutost i prema njima se moramo odnositi hitno i odlučno. Dakle, urgiram na Vas kao komesara da radite sa našim partnerima i da osigurate sigurno okruženje za medije i demokratiju u Crnoj Gori“, ističe poslanik.

On je pozdravio izjavu Komisije iz aprila o situaciji u RTCG.

„Komisija mora insisitirati da sve Vladine institucije u Crnoj Gori regulišu finansijsku podršku emiterima na transparentan način da bi se obuzdali pokušaji uticanja na uređivačku politiku kroz čitav spektar medijskih organizacija u Crnoj Gori. To uključuje zakonske intervencije protiv ugovora između institucija i određenih medija da bi se obuzdao uticaj države na medijskom tržištu. Da bi se osigurala sloboda medija u Crnoj Gori i da bi se podržala transparentnost i odgovornost javnih institucija, Komisija mora insistirati na strukturalnim izazovima što se tiče slobode medija u Crnoj Gori“, poručio je Vajc.

On je na kraju pisma posebno skrenuo pažnju na ponašanje i aktivnosti Đukanovića.

„Pakosnim i ponižavajućim tretmanom medija, on doprinosi okruženju koje dozvoljava napade i sistematski pritisak na nezavisno novinarstvo u zemlji. Takođe, urgiram da preduzmete političke mjere da bi zaustavili da se ovo dešava, da bi se osigurala sloboda medija i funkcionalna demokratija u budućem dijelu Evropske unije“, zaključio je Vajc.

Bonus video: