Tečnosti i akumulator najosjetljiviji zimi

Posebno važnu ulogu u zimskom periodu imaju i brisači
0 komentar(a)
automobil, snijeg, Foto: Shutterstock
automobil, snijeg, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.12.2014. 10:00h

Pošto je zima na pragu, podsjetićemo vas na osnovne korake koje treba da napravite u pripremi vozila za hladnije dane.

Naravno, automobil treba da bude besprekorno tehnički ispravan sa aspekta kočionog sistema i sistema za upravljanje, jer pri niskim temperaturama i najmanje slabosti ovih uređaja mogu da stvore rizik.

Takođe, izuzetno je važno da automobil ima dobar kontakt sa podlogom.

“Gume su jako bitna stavka za zimski period pa je naša preporuka da montirate zimske gume ako želite da u narednom periodu cirkulišete na širem području, bez obzira na to što vas novi zakon na to ne obavezuje. Pored toga, savjetujemo da sve četiri gume na vozilu budu zimske, jer tada dobijate bezbjednost, a ne samo mobilnost po snijegu i ledu”, kaže Stevo Orlandić, servisni prijemnik u “Toyota Podgorica”.

“ Tečnosti u vozilu su najosjetljivije na niske temperature. Zato prije svega treba provjeriti antifriz, koji treba da bude u koncentraciji da može da izdrži niske temperature. Mnogi preporučuju da se on mijenja svake dvije godine, kod Tojote je preporuka da se mijenja svakih pet godina”, kaže Orlandić.

“Potrebno je sipati tečnost za vjetrobransko staklo otporno na niske temperature. U našem servisu možete naći sredstva u vidu spreja koja skidaju mraz sa vjetrobranskog stakla.”

Slabosti akumulatora će se pokazati sa prvim mrazevima, pa ih je bolje sada provjeriti, i ukoliko ne ispunjavaju testne zahtjeve zamijeniti.

U slučaju da je redovni servis blizu, predlažemo da promijenite ulje na početku zimske sezone. Zbog dugotrajne ljetnje eksploatacije mazivo počinje da gubi svoja svojstva, a pri niskim temperaturama podmazivanje je od ogromnog značaja za motor.

Bonus video: