Huawei ulaže 600 miliona dolara u razvoj 5G tehnologije

Uređaji kompatibilni sa 5G tehnologijom bi bi trebalo da ostvare vršnu brzinu prenosa podataka od 10Gb/s , što je sto puta brže od 4G tehnologije
71 pregleda 0 komentar(a)
internet, Foto: Shutterstock.com
internet, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 10.11.2013. 17:31h

Iz kompanije Huawei je najavljeno da će u narednih pet godina uložiti 600 miliona dolara u istraživanje i razvoj novih 5G tehnologija. Prema njihovim predviđanjima prva takva mreža trebalo bi da bude dostupna za komercijalnu implementaciju u 2020 godini, piše ictbusiness.hr.

Govoreći na Huawei Global Mobile Broadband forumu u Londonu, izvršni direktor kompanije Eric Xu je objasnio da ovo ulaganje u istraživanje i razvoj ne uključuje finansijska sredstva koja će Huawei potrošiti na proizvodnju uređaja kompatibilnih sa 5G tehnologijama, koji bi trebalo da ostvare vršnu brzinu prenosa podataka od 10Gb/s , što je sto puta brže od 4G tehnologije.

Huawei se okrenuo zajedničkom pristupu u razvoju 5G tehnologija, te svoj razvoj i istraživanje sprovodi unutar Evropskog istraživačkog programa, zajedno sa istraživačkim projektima koji se sprovode na 20 univerziteta širomsvijeta.

Xu napominje da je pred kompanijom još dug put do komercijalizacije 5G tehnologija.

On je tokom izlaganja kazao da će kompanija nastaviti da razvija 4G tehnologiju, te da će i dalje uvoditi dvostruka bakrena vlakna kod pristupa fiksnom širokopojasnom internetu.

Nastavak razvoja postojećih tehnologija, uključuje i kompanijinu G.Fast tehnologiju, bržu verziju DSL-a koja dostiže brzinu prenosa podataka od 1Gb/s na postojećoj bakrenoj infrastrukturi za udaljenosti do 250 metara.

Bonus video: