Učenje ICT pojmova teže od učenja stranih jezika

"Reboot", "megabajt", ISP za mnoge korisnike teži za razumijevanje od pojmova kao što su"boulangerie", "kalinichta"
2 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2013. 15:26h

Mnogi se vjerovatno sjećaju svojih muka dok su u školi učili latinski jezik. Ali, u poređenju sa razumijevanjem ICT terminologije, za većinu odraslih ljudi učenje stranih jezika je pjesma, piše Daily Mail.

Pojavom digitalnog doba i povećanom upotrebom računara u različite svrhe, korištenje ICT terminologije je postalo uobičajena pojava. Istraživači su ipak došli do saznanja da su pojmovi kao što su "reboot" (restartovanje digitalnog uređaja), "megabajt" (jedinica za memoriju) i ISP (Interent Service Provider - kompanija koja pruža usluge pristupa internetu) za mnoge korisnike teži za razumijevanje od pojmova kao što su"boulangerie" (pekara na francuskom) "kalinichta" (laku noć na grčkom)...

U studiji je učestvovalo 16 ispitanika. Naučnici su pratili njihove reakcije na različite izraze mjerenjem nivoa znoja i električne aktivnosti mozgda.

U nekim slučajevima (138 odsto), kod muškaraca je čak zabilježen dvostruk nivo frustracija nego kod žena. Među pojmovima koji su za muškarce predstavljali problem je recimo "vlogging" (video blog), "plug-in" (softverska komponenta) te "OS" (operativni sistem)

Rezultati pokazuju da je ICT pojmovi kod ispitanika izazivaju stres 42 odsto više nego što je to slučaj sa stranim jezikom.

Istraživanje je pokazalo i žene bolje razumiju ICT pojmove od muškaraca, koji se trude da shvate značenje termina.

U nekim slučajevima (138 odsto), kod muškaraca je čak zabilježen dvostruk nivo frustracija nego kod žena. Među pojmovima koji su za muškarce predstavljali problem je recimo "vlogging" (video blog), "plug-in" (softverska komponenta) te "OS" (operativni sistem).

Nakon što su prezentovani rezultati istraživanja koje je naručio Geek Squad, odlučeno je da 10 termina koji kod ispitanika najviše izazivaju zbunjenost budu izbačeni iz upotrebe.

Kris Tufts iz Geek Squada kaže da se ICT industrija stalno razvija tako da će uvijek postojati neki novi pojmovi koji će zbunjivati korsnike.

"To može da predstavlja problem i sprečava neke naše potrošače da izvuku više iz svojih uređaja", kaže on dodajući da jer sjajna stvar kad kod p otrošača vidite da je u stanju da specifikacije proizvoda koje su mu godinama bile nepoznanica odjednom počne da razumije.

Jedno od ranijih istraživanja Geek Squada pokazalo je da je broj muškaraca koji, kada ne znaju kako radi neki IT uređaj, ne smiju da pitaju za pomoć ili asistenciju dvostruko veći od žena.

"Muškarcima je teško da priznaju da imaju problema sa razumijevanjem funkcionisanja nekih IT uređaja, dok ženama uopšte nije problem da priznaju da nemaju pojma oko IT tehnologija". Istraživanje koje je Geek Squad sproveo u decembru 2011. navodi da 28 odsto muškaraca kao posljednju opciju bira potragu savjeta od drugih korisnika ili prijatelja, dok to isto čini tek 16 odsto žena."Muškarci imaju osjećaj ponosa i teško priznaju da imaju problem sa tehnologijom, dok žene apsolutno nemaju problema da priznaju da nešto ne znaju", kazao je tada Sem Loton, agent u Geek Squadu.

Bonus video: