URA Bar: Nezakonita građevinska dozvola za vrtić mora biti poništena

Iz odbora Građanskog pokreta URA u Baru poručuju lokalnoj vlasti da priča još uvijek nije završena i da će onaj ko je dao nalog da se obustave radovi morati da ugradi novi kamen temeljac
276 pregleda 0 komentar(a)
URA Bar, Foto: Građanski pokret URA
URA Bar, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 21.11.2018. 10:33h

Skupština opštine Bar uvažila je prvi dio inicijative i dat je nalog da se radovi na gradnji vrtića obustave i taj prekid traje skoro 30 dana, a ako je zaključeni ugovor o gradnji stupio na snagu, onda su izvjesne štete zbog toga prekida, naveli su danas iz Opštinskog odbora URA Bar.

“Tražena je i izrada informacije o adekvatnosti lokacije i poštovanja standarda i normativa za ovakvu vrstu objekta, a kasnije i o zakonitosti postupka izdavanja građevinske dozvole. Ključni organ za razriješenje svih pomenutih pitanja – Ministarstvo održivog razvoja (MORT) nije učestvovao u izradi informacije, niti je predstavnik toga ministarstva prisustvovao sjednici Skupštine opštine, koja je na zahtijev vlasti prekinuta na nekoliko dana da bi se pribavilo zvanično tumačenje zakonitosti riješenja MORT-a”, navode oni.

Kažu da je sjednica Skuptine nastavljena, ali da nije pribavljeno traženo tumačenje.

“Možda ga niko nije ni tražio, a možda nije bilo po volji onih kojima cilj opravdava sredstva. U dodatnoj raspravi na Skupštini posebno je bila upečatljiva nadahnuta diskusija dr Jovana Ivovića, odbornika DPS-a, koji je kroz odgovore na četiri poznata rotarijanska pitanja rekao sve najgore o lokaciji vrtića u dvorištu gimnazije, kritikujući kapacitet i spratnost samog objekta, sumnjajući u zakonitost građevinske dozvole. Rijetki su aplauzi na sjednicama barske Skupštine, ali ovoga puta aplaudirali su svi”, ističu oni.

Napominju da je dr Ivović višemandatski odbornik DPS-a, a samim tim i, kako ocjenjuju, "dobar đak 'stare barske škole' u kojoj je jedna od prvih lekcija – 'učini mu volju, a ne završi mu rabotu'."

“Odbornici DPS-a su glasali uzdržano, što u konkretnom slučaju znači protiv Inicijative. Naravno, inžinjering lokalne koalicione vlasti, uz pomoć nalogodavaca, već ranije je donio jednoglasnu odluku da se Građanska inicijativa mora odbiti. Naređenje je izvršeno. U priprostoj režiji uloge stranačkih glumaca su znalački podijeljene. A gluma je opsjena ili naški rečeno – prevara”, ocjenjuju oni.

Poručuju lokalnoj vlasti da priča još uvijek nije završena i da će onaj ko je dao nalog da se obustave radovi morati da ugradi novi kamen temeljac.

“Ono što je sigurno, jeste da će izvjesno nezakonita građevinska dozvola morati biti poništena. Možda će amfiteatri biti porušeni, čempresi posječeni, možda neko dobije ćotek, ali onaj ko je prekršio zakon moraće biti kažnjen”, zaključuju oni.

Bonus video: