I Branu Mićunoviću dozvolili da gradi hotel po nezakonitom DUP-u

Vijesti“ su imale uvid u dokument koji je prethodna DPS vlast krila jer građevinskom lobiju navodno nije odgovoralo da se odmah uvede moratorijum na gradnju i revidira planski dokument, odnosno otklone nedostaci i nezakonitosti koje je utvrdila inspektorka za urbanizam
381 pregleda 10 komentar(a)
Branislav Mićunović, Brano Mićunović, Foto: Luka Zeković
Branislav Mićunović, Brano Mićunović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.11.2018. 14:47h

Državna i lokalna vlast izdale su brojne građevinske dozvole za gradnju u srcu Budve, između ostalih i biznismenu Branislavu – Branu Mićunoviću, uprkos mišljenju nadležne inspekcije da planski dokument nije u skladu sa zakonom.

„Upozoravan vas da Izmjene i dopune Detaljnog urbanističkog plana ‘Budva centar’ nijesu u skladu sa zakonom“, piše u dopisu Uprave za inspekcijske poslove, Odsjeka za urbanizam i geodeziju, koji je još u maju 2015. dostavljen Opštini Budva, tadašnjem predsjedniku Lazaru Rađenoviću i Agenciji za planiranje prostora na čijem čelu je bio Mihailo Kapisoda.

„Vijesti“ su imale uvid u dokument koji je prethodna DPS vlast krila jer građevinskom lobiju navodno nije odgovoralo da se odmah uvede moratorijum na gradnju i revidira planski dokument, odnosno otklone nedostaci i nezakonitosti koje je utvrdila inspektorka za urbanizam.

Uprkos konstatovanim nezakonitostima, Opština i Minstarstvo održivog razvoja su od maja 2015. do početka 2017. izdale brojne dozvole za gradnju višespratnica na najatraktivnijim lokacijama metropole turizma – od hotela „Avala“ do rta Zavala. Na čelu Ministarstva tada je bio Branimir Gvozdenović, aktuelni potpredsjednik Skupštine Crne Gore.

To što plan nije donesen u skladu sa tada važećim Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata, nije smetalo Ministarstvu održivog razvoja na čijem je čelu Pavle Radulović da u decembru 2016. izda građevinsku dozvolu Mićunoviću za gradnju kondo-hotela na mjestu nekadašnje zgrade „Zeta filma“. Zgrada „Zeta filma“ tek nedavno je porušena i počeli su pripremni radovi za gradnju dvanaestoetažnog hotela sa pet zvjezdica.

Prethodno je Ministarstvo građevinske dozvole izdalo, između ostalog, i za gradnju luksuznih hotela “Falcons” i “Majestic”, a prije nalaza inspekcije i brojnim drugim investitorima.

Iz Ministarstva nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”, Kapisoda nije odgovarao na telefonske pozive, a Rađenović se nalazi u spuškom zatvoru.

Moratorijum na gradnju uvela je nova vlast, na čelu sa Demokratama, tek prije godinu i po očito ne znajući da su utvrđene nezakonitosti, jer su isticali da je riječ o političkoj odluci čiji je osnovni cilj da se stane na put urbanističkom haosu u Budvi.

Uprava za inspekcijske poslove stav je zauzela na osnovu kontrole inspektorke za urbanizam, a obavljene po nalogu Uprave policije.

Javnost nikada nije upoznata da je plan nezakonit, iako su na to upućivali mediji, predstavnici civilnog sektora i tada opozicione partije, iz kojih su poručivali da je urbanistička mafija gospodarila procesom izrade i donošenja brojnih planskih dokumenata...

Plan nije stavljen van snage iako je još prije sedam godina obrađivač - projektni biro „Del projekt“ iz Budve, pisano obavijestio Opštinu i Ministarstvo održivog razvoja da im Arhitektonski fakultet

Univerziteta u Beogradu na čelu sa profesorom Miodragom Ralevićem, kome je povjerena izrada, nijesu dostavili Nacrt plana na uvid i da “ne znaju da li je urađen u skladu sa Zakonom i programskim zadatkom”.

Međutim, stvar u svoje ruke preuzela je policija, nakon što su 2015. dobili prijavu da se preispita gradnja zgrada tik pored hotela „Avala“.

„Urbanističkoj inspekciji pismeno se obratilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, zahtjevom za inspekcijsku kontrolu izmjena i dopuna DUP-a ‘Budva centar’, kao i da li je izmjena broj 42 u okviru pomenutog plana, koja se odnosi na urbanističke parcele 5.1, 5.2, 5.11 i 5.12 izvršena u skladu sa zakonom“ stoji u izvještaju Uprave za inspekcijske polove.

Inspektorka je 12. maja 2015. obavila kontrolu ovog planskog dokumenta i zapisnikom konstatatovala da nije donesen u skladu sa zakonom.

DPS vlast je u oktobru 2008. usvojila kontroverzni DUP „Budva centar“, koji je imao rok važenja od pet godina.

Od četiri ponuđena Ralevićeva rješenja, izabran je „Grad kula“, urađen po modelu turističkih centara Vankuver i Long Bič.

Nije se, međutim, dugo čekalo na izmjenu plana, pa se Opština Budva samo dvije i po godine kasnije odlučuje na izmjene i dopune DUP-a.

Da su izmjene i dopune praktično dodatno ispunile želje mnogih, odnosno da su na parcelama ucrtavane zgrade znatno veće spratnosti od onih koje su prvobitnim planom bile predviđene, jasno je ukazano u nalazu inspektorke.

Građani vidjeli jedno, u Skupštini Opštine drugo usvojeno

Planski dokument koji je bio na najavoj raspravi razlikovao se od dokumenta usvojenog u Skupštini Opštine, konstatovala je inspektorka.

Ocijenila je da je bilo potrebno da se sprovede nova javna rasprava, s obzirom na to da je broj izmjena plana bio mnogo veći od provobitnog nacrta.

„Iz raspložive dokumentacije koja je stavljena na uvid inspektorki, nije se moglo provjeriti da li je obrađivač plana i na koji način postupio po primjedbama. Prihvaćeni zahtjevi poslije javnog uvida - ‘formiranje posebnih urbanističkih parcela’, ‘povećanje kapaciteta’, ‘unošenje novih namjena’, nije u skladu sa ciljem izrade u programskom zadatku. Broj izmjena se razlikuje od izmjena preciziranih u programskom zadatku, odlukama o izradi izmjena i dopuna DUP –a i Nacrtu plana koji je bio na javnoj raspravi, odnosno broj izmjena je znatno uvećan i odnosi se i odnosi se na formiranje novih urbanističkih parcela, povećanje kapaciteta...“, piše u nalazu inspekcije.

Mimo zakona i do rugla u Bečićima

I DUP za Bečiće donesen je mimo zakona.

„Vijesti“ su nedavno objavile da je još 2011. inspektorka urbanizma utvrdila da je planski dokument, koji je od tog primorskog mjesta napravio ruglo, donesen suprotno tadašnjem Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata.

I taj plan uradio je Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, na čelu sa Ralevićem.

Inspektorka je u zapisniku navela da Arhitektonski fakultet, koji je bio podizvođač, nije mogao da izradi planski dokument jer nije zaključen ugovor o tome.

Bonus video: