Zima otjerala 500 učenika iz škole, uče preko Facebooka

Za nastavnike je najvažnije, kažu, da ne postoji prazan hod i da učenici zadrže kontinuitet
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2012. 09:58h

Skoro 500 učenika Tehničke škole Nikola Tesla iz Vukovara školuje se preko Facebooka. Zbog nemogućih uslova za rad i činjenice da nemaju riješeno pitanje grijanja oni već dvije sedmice nisu bili na nastavi, zbog čega je, na inicijativu Lilijane Radobuljac, profesorice hrvatskog jezika, prije nekoliko dana pokrenuta grupa na Facebooku pod nazivom “Smrznuti maturanti Tehničke škole Nikola Tesla Vukovar”.

Portal 24sata.hr piše da su se, slijedeći njen primjer, u školovanje putem Facebooka uključili još neki profesori, tako da sada učenici te škole putem te društvene mreže uče i matematiku, dijagnostiku i održavanje računara, te izborne predmete - mikroračunare. Na Facebooku se održavaju i konsultacije za završne radove maturanata.

U grupu su do sada uključeni svi maturanti škole kao i nekoliko profesora, ali i sve veći broj učenika nižih razreda.

Za nastavnike je najvažnije, kažu, da ne postoji prazan hod i da učenici zadrže kontinuitet, posebno maturanti, jer su sve bliži rokovi za predaju završnih radova i polaganje državne mature.

Profesorica Radobuljac kaže da su učenici odlično prihvatili ovakav način nastave i da je grupa na Facebooku jako aktivna, prepuna javljanja i komentara.

Nastava hrvatskog jezika, kao i drugih predmeta, odvija se na tako što profesor u grupi postavi zadatak, a odgovore dobija putem e-maila. Na isti način rješavaju se i sve moguće nejasnoće učenika.

Bonus video: