Vrhovni sud presudom "zamutio" kolašinske vode

Ministarstvo je ponudu FFK “Maniro” na konkursu rangiralo kao drugoplasiranu, a prednost dalo SRK “Tara i Morača”
80 pregleda 0 komentar(a)
Tara, ribolov, Foto: Privatna arhiva
Tara, ribolov, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 26.06.2018. 15:10h

Kolašinskim vodama gazduje klub koji nije član Saveza sportsko-ribolovnih organizacija (SSRO).

To je odluka Vrhovnog suda koji je ukinuo presudu Upranog, pred kojim su se predstavnici Flaj fšing kluba (FFK) “Maniro” žalili na rješenja Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja da gazdovanje vodama dodijele Sportsko-ribolovnom klubu (SRK) “Tara i Morača” na šest godina.

Ministarstvo je ponudu FFK “Maniro” na konkursu rangiralo kao drugoplasiranu, a prednost dalo SRK “Tara i Morača”.

U presudi kojom je predmet vraćen na ponovni postupak i odlučivanje, između ostalog navodi se kako SRK “Tara i Morača” nije punopravni član SSRO, što je bio jedan od uslova na konkursu Ministarstva.

SSRO je navodno isključio SRK “Tara i Morača” prije tri godine. Takva odluka obrazložena je neaktivnošću kluba u sprovođenju ciljeva i zadataka SSRO, nesprovođenjem takmčarskih aktivnosti i neizmirivanjem članarine za četiri godine prije toga. Ministarstvo, a kasnije i Upravni sud, kako kažu u FFK “Maniro”, potpuno su zanemarili tu činjenicu.

U FFK “Maniro”, u kojem su sumnjičili državne i lokalne funkcionere za naklonost prema SRK “Tara I Morača”, kažu da su iznenađeni odlukom Vrhovnog suda.

“Tom presudom potvrđuje se naš stav da je Ministarstvo poljoprivrede nezakonito donijelo odluku... Međutim, šeta je već nanesena, izgubljene su dvije sezone, izgubljena je mogućnost da Kolašin dobije organizaciju Svetskog prvenstva u mušičarenju i time postane interesantna destinacija za razvoj ribolovnog turizma. Šteta nanesena Kolašinu i Kolašincima se može mjeriti milionima eura, ali šta je tu je. Vidjećemo koliko će oni koji su svemu ovome kumovali moći da odgovre zahtjevnim zadacima gazdovanja vodama”.

Iz tog kluba su ranije saopštili da su tokom godina u kojima im je bila povjerena briga o ribljem fondu, uspjeli da značajno suzbiju krivolov. Ističu da su veliku pažnju posvećivali poribljavanju i zaštiti revira na Tari, ali i uklanjanju otpada iz kolašinskih rijeka.

Bonus video: