Grijeh DPS vlasti koštao Budvane 486.000 eura

Kompanija ruskog biznismena Anatolija Davidjuka prinudno je naplatila novac juče sa računa Opštine, nakon presude Apelacionog suda
94 pregleda 0 komentar(a)
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 04.05.2018. 07:16h

Kompanija “R.E.C“ ruskog biznismena Anatolija Davidjuka skinula je juče sa računa Opštine Budva 486.000 eura, nakon što je Apelacioni sud presudio da mu lokalna uprava vrati novac koji je uplatio za izgradnju puta u Bečićima.

U Opštini je “Vijestima” rečeno da je na računu bilo novca i da nije došlo do blokade.

Time je nastavljena serija blokada opštinskog računa, tokom kojih je u posljednjih mjesec i po sa računa Budve skinuto gotovo dva miliona eura.

Novac je prinudno naplaćen na osnovu sudskih presuda i spornih ugovora, koje je zaključivala bivša DPS vlast...

Firma “R.E.C”, koja je u Bečićima izgradila luksuzni kompleks zgrada, uspjela je na sudu da dokaže da joj Opština nije umanjila iznos uplaćenih komunalija na ime komunalnog opremanja parcele.

U izvještaju Sekretarijata za zaštitu imovine navodi se da je tužbeni zahtjev prvobitno iznosio 904.913,75 eura.

“Tužilac je u tužbi istakao da je radi avansnog plaćanja komunalija zaključio sa tuženom više ugovora o preuzimanju duga kojima je isplatio dug Opštine Budva prema trećim licima uz obavezu da se taj iznos iskoristi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta. Istakao je da Opština Budva nije omogućila da se navedeni iznos kompenzuje sa naknadom za komunalno opremanje zemljišta. Opština Budva je osporila ovako postavljen tužbeni zahtjev“”.

Opština je uspjela da dobije jedan spor, ali ne i drugi vrijedan 487.000 eura, za koliko je “R.E.C” priložio fakture da je platio izgradnju saobraćajnice pored svojih zgrada bez umanjenja komunalija.

Sa kamatama, iznos je dostigao 486.000 eura.

Riječ je o ugovoru koji je prije više od pet godina zaključila bivša DPS vlast.

Serija blokada počela je sredinom marta kada je streljački klub “Snajper“ skinuo sa računa 250.000 eura na ime ugovora o zakupu zemljišta u selu Kuljače, gdje je planirana izgradnja streljačkog centra.

Gradnja nikada nije realizovana zbog neriješenih imovinskih odnosa sa mještanima, za koje Opština navodno nije znala. Klub je u uređenje parcele, što je sud utvrdio, potrošio 220.000 eura...

Prije deset dana račun je blokirala i kompanija “Copyright“ koja je naplatila 230.000 eura na ime ljetnjeg programa od prije 11 godina koji Televizija Budva nije realizovala.

I bioskop “Cadmus cineplex“ aktivirao je nedavno mjenice i naplatio 200.000 eura, pozivajući se na ugovor koji je Opština zaključila sa “Lovćen filmom“ o subvencioniranju.

CKB je prinudno naplatila 400.000 eura na ime ugovora zaključenog prije više od deceniju...

Krapović: Štetno djelovanje DPS uprave dolazi na naplatu

“Prethodne DPS uprave su zaključile veliki broj ovakvih aranžmana, protivzakonito su avansno obračunavali i naplaćivali komunalije i tim novcem krpili plate i nenamjenski ga trošili. Aranžmane nijesu poštovali, pa sada takvo štetno djelovanje dolazi na naplatu. Priznavali su sve i svašta da bi svoje kombinacije pokrili i danas se to vraća kao bumerang. Posljedice vladavine DPS-a su dalekosežne i mučiće građane Budve još dugo”, kazao je Krapović

15 miliona eura duga vraćeno je od kada sam na čelu Opštine, a ni euro novog nije napravljen, tvrdi Krapović. Ocijenio je da frapira podatak da je sa računa Opštine skinuto dva miliona u posljednjih četrdesetak dana

Bonus video: