BLOG Perović: Verica Maraš kažnjena sa hiljadu eura

Članovi Odbora za antikorupciju raspravljaće o obrazovanju Komisije za sprovođenje izbora članova Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije, raspisivanju javnog konkursa za izbor pet članova Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije, kao i o aktivnoj ulozi Odbora za antikorupciju u izradi Strategije za borbu protiv korupcije i analiza rada Agencije za sprječavanje korupcije.

27727 pregleda 39 reakcija 39 komentar(a)
Foto: Printskrin
Foto: Printskrin
Ažurirano: 20.03.2024. 13:09h
Završeno
13:37h

Zogović je rekao Perović da mu je "krajnje nevažno da li se nekome sviđa ili ne sviđa njegova košulja, boja kravate..."

".. Ne možemo pojednostavljivati priču da neko može biti meta medijskih napada zbog tih navoda. To je jedan dio priče i argumentacije, a drugačije je kad vas mediji pominju u kontekstu kršenja zakona, sudskih procesa i mnogih drugih stvari...", kazao je Zogović. 

Laković je kazao Perović da bi "bila jako značajna njena proaktivna uloga kada je u pitanju ispitivanje imovine povezanih lica".

Leković je kazao da kazna Verici Maraš od 1.000 eura ne znači ništa.

"...Ali značilo bi meni. Problem bi mi bio hiljadu eura. Ali znam što ćete da mi odgovorite i znam da je Zakon takav. Smatram da ste trebali da odgovorite medija kakvi god da su i koji god da su oni bili, jer je vaš rad javan", rekao je poslanik Leković. 

Perović je kazala da "potpuno spremno i jako lijepo obavlja funkciju direktorice ASK-a". 

13:02h

Perović je kazala da Agencija za sprečavanje korupcije neće nikada izaći iz svog zakonskog okvira. 

"Svako kršenje propisa koje upućuje na korupciju, tu Agencija djeluje i utvrđuje ugrožavanje javnog interesa... Ako neko proda stan, to mu nije prihod. Meni je bio prihod kad sam ga naslijedila od majke koja je preminula. To kad sam prodala stan, da bih zatvorila stambeni kredit, to nije prihod. Prodaja stana ne može biti prihod. Nekako mi se čini da su svi medijski natpisi radi unUpdateištavanja mog i ugleda institucije", rekla je Perović, dodajući da je tako "satanisana na svaki mogući način". 

Direktorica ASK-a kazala je da je Verica Maraš, zbog nepodnošenja imovinskog kartona, kažnjena sa hiljadu eura. 

Istakla je da nije vidjela da je ASK kreativno tumačio propise.

"To je daleko od nas. Uložili smo svu našu stručnost i spremnost i to je pokazano kroz sva naša mišljenja koja su data i nijesu osporena... Ne može se boriti protiv korupcije iz samo jednog ugla", rekla je Perović. 

Naglasila je da su prijave zviždača "povjerljive prirode". 

"Saradnja sa tužilaštvom je institucionalna i jako dobra. Ukoliko ne blagovremeno ne dobijemo odgovor, obraćamo im se. Moramo ih pratiti, jer se u određenim radnjama može desiti da nema elemenata krivičnog djela, ali ima javnog interesa...", ocijenila je Perović. 

Kazala je da je iznos prekršajnih kazni "sasvim adekvatan". 

"... Opomena zbog nepopunjavanja kartona je prvi put sasvim dovoljna. Treba da se sa političkih tema i pitanja, vratimo na integritet javnih funkcionera... Dobila sam dosta komentara da je komplikovano popuniti imovinski karton. To je samo stvar odnosa prema svojim obavezama", kazala je Perović. 

12:35h

Perović je kazala da "nikome ne treba dati za pravo da priča o tome je li dostojna da obavlja tu funkciju".

"U vezi sa stanom i prihodom od 70.000 eura. Ako neko proda svoj stan koji je naslijedio od majke, koja je umrla, jer se nijesu poštovale mjere zaštite od kovida, to su stvari sa kojima se ja ne bih igrala...", rekla je Perović.

Ona je kazala da ASK stoji iza svake donešene odluke.

"Toliko ste me povrijedili sa načinom ophođenja prema meni. Nadam se da kući imate ženske članove domaćinstva i želite da se prema meni neko ophodi kao što bi prema njima...", rekla je Perović.

Prema njenim riječima, u postupku izbora V.d. direktora policije Upravni sud je donosio dvije odluke. 

"Medijske afere.. Ko ih naručuje? Mene to strašno interesuje. Zašto mislite da će te proizvoljne afere, bez etičkih kodeksa, samo meni da rade? Zašto Vi mislite, da zbog boje kravate, nećete biti na naslovnici svaki dan? Postupak satova bivšeg predsjednika je u završnoj fazi", kazala je Perović.

Ona je kazala da je ASK jedina institucija koja je usvojila sve međunarodne standarde. 

12:14h

Nikolić je kazao da se ne bi "toliko ratovalo oko bezbjednosnog sektora da politka nema veliku ambiciju nad njim". 

"Volio bih da na tim pozicijama imamo najodgovornije i najozbiljnije ljude koji će da brinu o bezbjednosti Crne Gore...", rekao je on. 

12:03h

Leković je kazao da je slučaj "gospođe Medenice koja je povezana sa Perović" skandalozan. Rekao je da nema lošu namjeru prema direktorici ASK-a, već da želi da joj pomogne. 

Pitao je Perović hoće li podnijeti ostavku ukoliko se "dokaže i potvrdi da je u ASK-u došlo do kršenja zakona". 

Poslanica Slađana Kaluđerović je kazala da kada građani čuju "za ime ASK prije pomisle na Agenciju za skrivanje korupcije ili za Agenciju sa solidarnost sa korupcijom". 

"Pitaću Vas da li Vam je, pored Đukanovića i mnogih drugih, možda bilo sumnjivo što se za Zorana Lazovića nudi jemstvo od sedam i po miliona eura. Da li Vam je bilo sumnjivo što porodica Veselina Veljovića nudi milion eura. Što sin Vesne Medenice, Vaše prijateljice, nudi 800.000 eura? Što Dragan Kovačević, direktor Uprave za nekretnine, nudi 539.000? Što Blažo Jovanić nudi 768.000? To vrijedi negdje oko 11 miliona eura. Da li je ASK primijetio nešto od ovoga ili misli da joj je zadatak da se samo bavi javnim funkcionerima...", upitala je Kaluđerović. 

Poslanik Andrija Nikolić je kazao da "ovo što se događa od 2020. godine do danas svjedoči jednom anarhističkom modelu vladanja". 

"Moje pitanje je da li u slučaju izbora v.d. policije ispoštovana procedura i da li ste pokrenuli postupak protiv nekog od nadležnih lica u Vladi? To je jedno pitanje... Interesuje me, pošto ste upozorili da imate pritiske od tri grane vlasti i medija, da li u tom smislu možete da budete malo konkretniji? Bilo bi važno da crnogorska javnost čuje sa kojim pritiscima se Vi suočavate, ako oni postoje", upitao je Nikolić. 

Konstatovao je da je korupcija ne samo problem u Crnoj Gori, "već i u najrazvijenijim zemljama svijeta". 

11:48h

Miodrag Laković pitao je Perović da li smatra da njena komunikacija sa Medenicom može da utiče "na Vaš profesionalni integritet i eventualno dostojnost za vršenje sadašnje funkcije". 

".. Da li ste izvršili neku provjeru kada su u pitanju pokloni javnim funkcionerima? Da li ste identifikovali u tom segmentu da ima određenih zloupotreba, da ima poklona koji su uručeni javnim funkcionerima, a koji nijesu prijavljeni...", upitao je Laković.

Poslanik Momčilo Leković spomenuo je "slučaj Verice Maraš", dodajući da, iz medijskog teksta, nije mogao da zaključi da li je zakon ispoštovan i zašto na sajtu ASK-a nema izvještaja i da li ih je ona dostavljala.

"Ovdje se ne radi o običnom funkcioneru, već o funkcioneru koji je Crnu Goru dosta oštetio i nanio štetu preduzeću u kojem je radila. Naravno, imamo one slučajeve koje se konkretno vezuju za Vas (Perović). To je taj nulti slučaj gospođe Medenice i to Vaše kreativno tumačenje zakona. Naravno, imamo više tih slučajeva gdje smatrate da promjena iz nepokretne imovine u pokretnu nije kršenje zakona. To se ticalo i vašeg prihoda od 70.000 eura. Slučaja bivšeg direktora ASK-a Sretena Radonjića koji, takođe, nije prijavio stan koji je dobio po povoljnim uslovima. Slučaj Ivana Brajovića koji je prodao zemlju u blizini Danilovgrada za 150.000 eura. Imamo slučaj i gospodina Đukanovića kojem su bila potrebna 143 dana da kao bivši predsjednik Crne Gore dostavi Vašoj agenciji imovinski izvještaj po prestanku funkcije iako zakon predviđa maksimalnih 30 dana...", rekao je Leković, dodajući da su drugi predsjednici, zbog toga, ekspresno kažnjeni. 

Podsjetio je Perović i na slučaj skrivanja putnih naloga.

"... Gdje MANS-u nijeste dostavili podatke o pređenim kilometrima u januaru 2023. godine. Takođe su mediji pisali o tome da ste Vi i Vaša pomoćnica za samo jedan dan, u septembru 2022. godine, službenim automobilima prešli više od 6.800 kilometara. Prosto me zanima je li to bilo moguće? Gdje ste bili? Šta ste radili?", kazao je Leković. 

11:28h

Na Sjednici Odbora za antikorupciju saopšteno je da je prošle godine, pred nadležnim sudovima za prekršaje, okončano "ukupno 1.505 postupaka po zahthjevima Agencije".

Ukupan iznos novčanih kazni je, kako su kazali, 126.430 eura. 

Poslanik Milun Zogović je kazao da je "izvještaj ASK-a bio inspirativan i niko se od poslanika nije javio da kaže mišljenje". 

"Želim da Vas pitam dokle se stiglo sa procesom vezanim sa satove bivšeg predsjednika Crne Gore, Vlade i nekadašnjeg predsjednika DPS-a Mila Đukanovića. Da li ASK očekuje da političari, NVO sektor i mediji dostave dokaze? Ili je, po meni, dovoljno ono što je vidjela čitava nacija prilikom pojavljivanja u medijima, televizijskim nastupima...? Ti satovi viđeni su na rukama gospodina Đukanovića. Gdje se stiglo sa tim procesom?", upitao je Zogović. 

On je podsjetio na komunikaciju Perović i bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice protiv koje se vodi sudski proces, a koja je objavljena u medijima. 

Zogović je kazao da se na osnovu izvještaja, ne može doći do suštine. 

"Stiče se utisak da se ASK primarno bavi da li je neki funkcioner zaboravio da odjavi stari automobil, a da ispred sebe ne vidi egzaktne primjere imovine koja nije u skladu sa legalnim prihodima...", ocijenio je on. 

Zogović je kazao da treba otvoriti i temu "unutar same organizacije kojom rukovodi Perović". 

"Vidimo da su tamo pokrenuti disciplinski procesi protiv nekih radnika koji se žale da su im evidentno kršena osnovna prava na rad i da ste vi postupali prema njima kako ne treba... I da oni će tražiti svoju pravdu i iskoristiti sve potecijalne pravne ljekove do zadovoljenja pravde. Volio bih da se odredite na sve ove okolnosti koje sam Vam pomenuo", kazao je Zogović. 

11:13h

Perović je kazala da je Agencija donijela mišljenje u kome je, kako kaže, utvrđeno ugrožavanje javnog interesa "koje upućuje na postojanje korupcije u postupku imenovanja v.d. direktora i onda direktora RTV Nikšić". 

"Agencija je početkom marta 2024. donijela mišljenje kojem je utvrđeno da je Savjet RTCG u postpuku imenovanja generalnog direktora te medijske kuće ugrozio javni interes na način što ga je imenovao iako nije ispunjavao uslove za to radno mjesto...", rekla je Perović.

Istakla je da je u toku proces izmjene i dopuna Zakona o sprečavanju korupcije. 

Na sjednici Odbora za antikorupciju je rečeno i da je ASK dao "najveći broj mišljenja od osnivanja". 

Rečeno je da je u "2023. nastavljen trend rasta prijave zviždača". Okončano je 69 postupaka po prijavama zviždača. 

10:59h

Direktorica ASK-a Jelena Perović istakla je da je "iza nas rezultatski najuspješnija godina od osnivanja institucije". 

"... Rezultati su prepoznati od naših partnera, građana.. Oni nedvosmisleno pokazuju da ASK predanim radnom napreduje i da je izrasla u transparentnu i odgovornu instituciju posvećenu javnom interesu, a rezultati su ostvareni uprkos pritiscima koji dolaze od sve tri grane vlasti, i uprkos izraženim nastojanjima pojedinih medija da se javno mnjenje oblikuje pogrešnim tumačenjima informacija čime se pokušava ugroziti renome Agencije i uticati na stav građana prema našoj instituciji", rekla je Perović.

Ona je kazala da je ASK afirmisao vladavinu prava. 

"...Od najgore, postali smo najbolje ocijenjena institucija u poglavlju 23 pristupnih pregovora... Posebno smo ponosni na uticaj koji smo ostvarili u oblasti suzbijanja normativne korupcije", kazala je direktorica ASK-a.

Perović je kazala da ASK radi na formulisanju čekliste za provjeru integriteta novog osoblja u Agenciji. "Kada bude formulisana, čeklista će čekati zakonske pretpostavke u smislu izmjena Zakona o sprečavanju korpucije kako bi mogla da bude implementirana u samu proceduru zapošljavanja...", objasnila je Perović. 

10:46h

Eraković je kazao da za članove Savjeta ne može biti izabran neko ko obavlja funkciju poslanika.

"... Rok za podnošenje prijave je 15 dana", rekao je Eraković.

Poslanici su usvojili odluku o raspisivanju javnog konkursa za izbor pet članova Savjeta ASK-a.

Eraković je kazao da "ovaj odbor nema strateški važnu ulogu u onoj mjeri kojoj bi trebao da ima vezano za borbu protiv korupcije u Crnoj Gori".

"Vidimo da je u toku izrada novog zakona gdje nema aktivnog učešća našeg odbora. Vidimo da se formiraju različita tijela u okviru Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije... Podsjetiću Vas da su akcioni planovi za poglavlja 23 i 24 formirani prije više od 10 godina. Vlada je 22. februara ove godine formirala i Savjet za borbu protiv korupcije, čiji je jedan od glavnih zadatak izrada Strategije", rekao je on. 

Eraković je kazao da Nacionalna strategija mora da pruži jasne smjernice u kom pravcu "kao zajednica želimo da se krećemo". 

10:40h

U toku je treća sjednica Odbora za antikorupciju. Poslanici će danas, između ostalog, raspravljati o raspisivanju javnog konkursa za izbor pet članova savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK). 

Predsjednik Odbora za Antikorupciju Jevto Eraković kazao je da su dobili pozitivan odgovor od delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori.

"Zajedno sa njima analiziraćemo rad ne samo ASK-a, nego kompletnog zakonskog i drugih preduslova za uspješnu borbu protiv korupcije u Crnoj Gori...", rekao je Eraković. 

Kazao je da članove Komisije za sprovođenje izbora članova Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije dva predstavnika Skupštine Momčilo Leković i Jevto Eraković, predstavnik Sudskog savjeta Miodrag Iličković, predstavnik Tužilačkog savjeta - Miroslav Turković i predstavnik NVO sektora Pavle Ćupić (Građanska alijansa). 

Poslanici su izglasali odluku o obrazovanju Komisije za sprovođenje izbora članova Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije. 

Bonus video: