Projekat Đalovića pećine će biti završen do kraja 2026. godine

"Vjerujem da ćemo do kraja ove godine nastaviti radove na žičari, a da u narendoj godini započenemo radove na unutrašnjosti pećine"

2686 pregleda 2 komentar(a)
Sa jedne od sjednica SO Bijelo Polje (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković
Sa jedne od sjednica SO Bijelo Polje (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković

Sekretar Sekretarijata za izgradnju bjelopoljske Opštine Mensur Hajdarpašić kazao je da će radovi na lokalnom putu Gubavač-Bistrica i radovi na mostu na Bistrici budu nastavljni 7. maja, i da su započeti su razgovori sa Upravom za kapitalne projekte i oko nastavka radova na žičari Podvrh-Đalovića pećina i uređenja pećine.

On je to kazao danas na sjednici lokalnog parlamenta na kojoj su razmatrana odbornička pitanja i odgovarajući da pitanja Abaza Dizdarevića o tome kada će biti nastavljeni radovi na Đalovića pećini i SKI centra Cmiljača.

"Vjerujem da ćemo do kraja ove godine nastaviti radove na žičari, a da u narendoj godini započenemo radove na unutrašnjosti pećine, te da će sredinom 2026. godine projekat Đalovića pećine biti potpuno završen. Odmah nakon prvomajskih praznika biće raspisan oglas za odabir izvođača radova na putnom pravcu Jasikovac-Cmiljača", kazao je Hajdarpašić, dodajući da je u narednom periodu biti nastavljena intenzivna saradnja sa Upravom za kapitalne projkete oko nastavka drugih projekata.

Hajdarpašić je odgovarajući na pitanje odbornika Pokreta Evropa sad Dražen Petrića o drugoj fazi izgradnje kolektora za prečišćavanje otpadnih voda podsjetio da je Opština do sada realizovala projekat izgradnje prve faze glavnog kanalizacionog kolektora za otpadne vode sa tri pumpna postrojenja u dužini od 8 kilometara.

"U saradnju sa Ministarstvom turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, kao i Vladine agencije DOO "Project-Consulting" Podgorica Opština je u fazi obezbjeđivanja nedostajućih dodatnih sredstava za realizacije projekta projektovanja i izgradnje gradskog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda- Faza I. Objavljen je internacionalni Poziv za pretkvalifikaciju potencijalnih aplikanata za projektovanje i izgradnju navedenog gradskog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, odnosno tenderska procedura u skladu sa EU pravilima u saradnji sa Evropskom investicionom bankom kroz Monitoring Ministarstva finansija u saradnji sa Ministartsvom turizma, ekologije, održivog razvoja i Vladine agencije DOO “Project-Consulting”-Podgorica", kazao je Hajdarpašić.

Dodao je da Sekretarijat za izgradnju sa Kancelarijom za EU projekte i menadžerom Opštine Bijelo Polje u saradnji sa Vodovodom "Bistrica", resornim minitarstvom i pomenutom Vladinom Agencijom priprema tehničku dokumentaciju za realizaciju kapitalnog projekta opštine Bijelo Polje vezano za rekonstrukciju i dogradnju Sekundarne kanalizacione mreže sa uključenjem na izgrađeni Gradski kolektor otpadnih voda u gradskoj industrijskoj zoni sa pripadajućim naseljima.

Odgovarajući na pitanje odbornika iz SDP-a Adnana Strikovića Hajdarpašić je istakao da je u završena tenderska procedura za asfalitranje glavne ulice u naselju Nedakusi.

"Tenderska procedura za ovaj projekta je završena krajem novembra prošle godine, izabran je najpovoljniji izvođač radova a to je firma “Konkstruktor” iz Bijelog Polja, a zbog loših vremenskih uslova radovi su krajem prošle godine obustavljen", kazao je Hajdarpašić, dodajući da nastavak izgradnje očekuju tokom narednih dana.

Bonus video: