Stalne investicije za lidersku poziciju

Uspjeh MK Group krije se i u prepoznavanju prilika za ulaganje i širenje poslovanja, pa je tako kompanija najavila veliki investicioni ciklus od čak 1,6 milijardi eura u naredne tri godine

1660 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MK Group
Foto: MK Group

Održivi razvoj, stalni rast, efikasno upravljanje i fokus na vrhunski rezultat, pozicionirali su MK Group među vodeće kompanije Jugoistočne Evrope. Tokom prethodne četiri decenije, kompanija je razvila svoje poslovanje u tri ključne oblasti: agrar, energetika i turizam. Uspjeh MK Group krije se i u prepoznavanju prilika za ulaganje i širenje poslovanja, pa je tako kompanija najavila veliki investicioni ciklus od čak 1,6 milijardi eura u naredne tri godine.

MK Group
foto: MK Group

Ulaganja u agrar, mesnu i šećernu industriju

U poljoprivredno-prehrambenom sektoru planirane su investicije vrijedne 350 miliona eura. U okviru MK Agri-Food divizije posluju poddivizije MK Agriculture, MK Sugar i MK Meat. Lidersku poziciju u srpskom agraru MK Agriculture divizija, koja se bavi ratarstvom, preradom povrća i voća, proizvodnjom jabuka, vinogradarstvom i stočarstvom, potvrđuje natprosječnim prinosima koje ostvaruje na čak 13.000 ha koji se obrađuju, a ukupna proizvodnja svih ratarskih i povrtarskih usjeva na godišnjem nivou iznosi 220.000 t. Fabrika Flora na domaća i strana tržišta plasira oko 12.000 t smrznutog i konzervisanog povrća i voća. Iz jabučnjaka u Krčedinu jabuka stiže u više od 25 zemalja na 3 kontinenta. Vinarija Erdevik godišnje proda oko 380.000 litara vina od grožđa proizvedenog u vinogradu na obroncima Fruške gore. Poljoprivreda je globalno prepoznata kao sektor sa visokim potencijalom za digitalizaciju i ovaj trend prati i poslovna strategija kompanije. Mapiranje zemljišta, varijabilna sjetva i đubrenje omogućavaju preciznu poljoprivredu, a izrazito visokim prinosima doprinosi i činjenica da je 70% zemljišta koje se obrađuje pod sistemima za navodnjavanje.

Kompanija Carnex, članica MK Group, je vodeći proizvođač mesnih prerađevina u regionu. Sa 6 farmi svinja koje godišnje proizvedu oko 140.000 tovljenika, Carnex obezbjeđuje čak 80% sirovine za proizvodnju mesa. Carnex ima i sopstvenu fabriku stočne hrane i poljoprivrednu proizvodnju za potrebe ishrane tovljenika na svojim farmama, čime se u potpunosti kontroliše krug proizvodnje i obezbjeđuje najviši kvalitet i bezbjednost proizvoda. Osim u Evropi, Carnex proizvodi konzumiraju se od Sjeverne Amerike i Australije, preko Rusije, pa sve do Ekvatorijalne Gvineje u Africi. Najnovija tržišta otvorena su u Švedskoj i Švajcarskoj.

Sunoko je najveći proizvođač šećera u regionu i jedna od najefikasnijih kompanija u Evropi. Sa tri šećerane u Pećincima, Vrbasu i Kovačici čini Srbiju jedinom zemljom na Balkanu koja je samodovoljna kada je riječ o proizvodnji šećera, i koja ima potencijal da se širi kao neto izvoznik. Sunoko kontinuiranu podršku pruža i proizvođačima zahvaljujući Istraživačko-razvojnom centru, prvom privatnom inovacionom centru u oblasti agrara u Srbiji, u koji je ova kompanija uložila više od milion eura. Cilj centra je da pomogne poljoprivrednim proizvođačima da ostvare što bolje prinose, prateći svjetske trendove kada je riječ o uzgajanju šećerne repe. Sunoko će svoju poslovnu djelatnost van šećerne industrije proširiti zahvaljujući investiciji od 34 miliona eura u fabriku alkohola, što će Srbiju prvi put učiniti izvoznikom alkohola.

MK Group
foto: MK Group

Novi projekti zelene energije

MK Group je zahvaljujući prvom otvorenom vjetroparku u Srbiji pionir u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora. Do sada su izgrađena četiri vjetroparka ukupnog kapaciteta 200 MW, koji godišnje mogu proizvesti 500 GWh zelene energije. Do kraja 2026. godine kompanija je, u okviru svoje MK Energy divizije, najavila investicije vrijedne 900 miliona eura u nove projekte vjetroparkova, solarnih elektrana i biogasnih postrojenja ukupnog kapaciteta od čak 1 GW zelene energije. U maju će biti otvoren prvi vjetropark u Istočnoj Srbiji „Krivača“, investicija vredna 165 miliona eura. Ovaj vjetropark, kapaciteta 105 MW i sa 22 vjetroturbine, godišnje će proizvoditi 310 GWh zelene energije, što je ekvivalent potrebama za strujom za čak 75.000 domaćinstava. Od izuzetne važnosti je i „Agrosolar Kula“, jedan od najvećih agrosolarnih projekata u Evropi i trenutno najveći na Balkanu, koji je kombinacija proizvodnje zelene energije sa održivom poljoprivrednom praksom.

Razvoj turističkih destinacija

Hotelski i real estate portfolio MK Group čini 11 hotela u većinskom i manjinskom vlasništvu, tri turistička real estate kompleksa, Aerodrom Portorož i golf teren u Istri, kao i real estate kompanija Monetic u Sloveniji. MK Group je svoju ekspertizu kroz MK Tourism & Real-estate diviziju širila na najekskluzivnijim turističkim lokacijama u regionu, donoseći svjetske trendove u hotelijerstvu i razvijajući destinacije koje privlače goste iz cele Evrope. Samo u naredne tri godine kompanija će u ovu oblast uložiti još 380 miliona eura.

MK Group
foto: MK Group

Podrška zaposlenima i porodici

MK Group trudi se da bude odgovoran poslodavac i da stvara vrijednost ne samo za biznis, već i za svoje zaposlene. Kompanija je prepoznata kao odgovoran lider u vrhu regionalne privrede, koji budućnost gradi kroz nove investicije u poslovanje i ljude.

MK Group tradicionalno sprovodi društveno odgovorne aktivnosti u okviru svog programa „Podrška porodici“ koje su usmjerene na pružanje podrške djeci, mladima i porodici. Ovaj program rodio se iz ideje pružanja podrške kolegama i zaposlenima koji postanu roditelji. MK Group je veliki sistem koji zapošljava 4.000 ljudi, i svake godine novčano nagrađuje kolege koji se ostvare u ulozi roditelja. Za 7 godina projekta kompanija je pomogla preko 900 porodica i 1.460 beba zaposlenih. MK Group je tokom 2022. godine donirala 570.000 eura za 7 porodilišta u Adria regionu, dok je prošle godine donacije u iznosu od 680.000 evra usmerila na 20 vrtića u Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Hrvatskoj. MK Group trudi se da odgovori na strateška pitanja od nacionalnog značaja, pružajući podršku lokalnim zajednicama u zemljama Adria regiona u kojima posluje. Kompanija se obavezala i da će u narednih 5 godina donirati 5 miliona eura za društveno odgovorne aktivnosti.

Zadužbina Miodraga Kostića

Zadužbina Miodraga Kostića – Palata nauke, smještena je u centru Beograda i darovaće društvu prvi Centar za istraživanje i popularizaciju nauke u Srbiji, i ujedno najveći u regionu. Ovo izdvajanje, vrijedno više od 25 miliona eura, namijenjeno je podršci u naučno-tehnološkom razvoju, mladim naučnicima i obrazovanju, i jedno je od najvećih pojedinačnih davanja za filantropiju na ovim prostorima. Sa naučnim sadržajima i aktivnostima na više od 5.500m2, u ovom prostoru odvijaće se naučni rad u 19 istraživačkih centara, kojima će rukovoditi profesori Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Drugi dio prostora biće namijenjen približavanju nauke najširoj javnosti, sa fokusom na podsticanje radoznalosti kod djece, kroz veliki broj interaktivnih i edukativnih eksponata u okviru izložbene postavke.

MK Group je zahvaljujući prvom otvorenom vjetroparku u Srbiji pionir u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora. Do sada su izgrađena četiri vjetroparka ukupnog kapaciteta 200 MW, koji godišnje mogu proizvesti 500 GWh zelene energije. Do kraja 2026. godine kompanija je, u okviru svoje MK Energy divizije, najavila investicije vrijedne 900 miliona eura u nove projekte vjetroparkova, solarnih elektrana i biogasnih postrojenja ukupnog kapaciteta od čak 1 GW zelene energije