Na putu inovacija, sigurno i smjelo

Zoran Milovanović, izvršni direktor Mtel-a, kompanije velikih ideja i velikih djela

3138 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Mtel
Foto: Mtel

Spremni smo za izazove koje donose tehnološke promjene, jer konstantno radimo na boljoj, ljepšoj i sigurnijoj budućnosti građana. Trenutno smo fokusirani na integraciji 5G mreže, koja predstavlja osnovu za sljedeću generaciju telekomunikacionih usluga, pratimo tehnološke trendove, kao što su vještačka inteligencija, internet stvari i blockchain tehnologija, kako bismo identifikovali nove prilike za inovacije i adekvatno odgovorili zahtjevima tržišta u budućnosti.

„Kompanija MTEL lider je u telekomunikacijama, jer su nam najbitniji korisnici, konstantno osluškujemo njihove potrebe i želje i sprovodimo ih u djelo, te su inovacije dio naše svakodnevice. Upravo broj korisnika, kako kablovskih usluga tako i mobilne telefonije, obavezuje nas, ne samo da pratimo svjetske trendove i idemo u korak sa njima, već i da osmišljavamo i kreiramo proizvode koji će opravdati povjerenje koje imamo. Kao rezultat stalnog i kreativnog rada, ali i posvećenosti, kompanija MTEL iznjedrila je inovativna rješenja, između ostalog, za mlade preduzetnike, turiste, zatim pomogla digitalnoj transformaciji zdravstva i nastavlja da inovira kako u javnom sektoru, tako i u ponudama za individualne korisnike“, kazao je Zoran Milovanović, izvršni direktor MTEL-a.

Zoran Milovanović
Zoran Milovanovićfoto: Mtel

Koje strategije koristite kako biste podstakli inovacije među zaposlenima?

Timski rad, stalna razmjena ideja među zaposlenima, konstantan kontakt sa korisnicima, omogućavaju nam da svako novo rješenje sprovedemo u djelo. Baš kao što vodimo računa o korisnicima naših usluga, tako vodimo računa i o zaposlenima, koji uvijek imaju priliku da napreduju unutar kompanije, da se profesionalno usavršavaju. Svi njihovi indvidualni uspjesi usmjereni su ka cilju naše kompanije, a to je dominantno zadovoljstvo korisnika.

Kako identifikujete potrebe i prilike za inovacije u vašem sektoru ili tržištu?

Kontinuirano istraživanje i analiza tržišta, kao i stalan kontakt sa korisnicima, nedvosmisleno pokazuju kada je vrijeme za nova rješenja. Kompanija, kao što je naša, ne čeka problem da bi djelovala, idemo u korak sa vremenom, pratimo trendove i unapređujemo usluge. Cijeli proces inovacija kroz digitalnu transformaciju približavamo korisnicima, omogućavamo im da naše usluge mogu da koriste lako, kvalitetno i bezbjedno. Svaka potreba korisnika je prilika za inovaciju.

Možete li podijeliti neki konkretan primjer uspješne inovacije iz vaše kompanije?

Svaka inovacija, koja je korisnicima omogućila lakše i kvalitetnije korišćenje naših usluga, je uspješna inovacija. Među mnogobrojnim, izdvojio bih najnoviju, a to je razvoj Move TV platforme. Move TV pruža mogućnost korisnicima da vraćaju program unazad do sedam dana, na preko 250 kanala, gdje god se nalaze. Pomenuta platforma pokazuje da idemo u korak sa vremenom, uzeli smo u obzir potrebe i izazove savremenog doba, kao i brojne obaveze sa kojima se čovjek danas svakodnevno susreće. To je rezultiralo platformom uz koju korisnici ne moraju da brinu da li će propustiti omiljeni TV sadržaj, a što je najvažnije mogu lako da pristupe programima gdje god se nalaze uz, kao što smo već naveli, premotavanje do nedjelju dana unazad.

Takođe, automatska evidencija uplata u poštama i bankama, olakšala je našim korisnicima svakodnevicu, omogućila im je da lako, brzo i, što je najvažnije, sigurno, upravljaju finansijskim transakcijama. Jedno od inovativnih rješenja je svakako i Smart Home sistem koji pruža mogućnost upravljanja uređajima u domovima putem aplikacija i mobilnih telefona.

Šta je, zapravo, Digitalna fabrika MTEL-a?

Kompanija MTEL sa svojom Digitalnom fabrikom, pokazala je da na putu inovacinja korača sigurno i smjelo, imajući u vidu da smo jedini operator, ne samo u Crnoj Gori već i u regionu, koji je investirao u otvaranje HUB-a. Od 2017. godine, kada je Fabrika otvorena, do danas, okupili smo startap zajednicu, trasirali put mladim preduzetnicima, održali šest strartap akademija, na kojima smo obučili preko 300 preuzetnika kako da ideju pretoče u konkretan proizvod. Startap akademije su prvi program ovog tipa u Crnoj Gori, što je još jedna potvrda da smo kompanija sa vizijom. Očekujemo da ova godina bude godina velikih ideja i velikih djela.

Uvijek smo spremni da inoviramo, čak i u vanrednim okolnostima, što je pokazala i pandemija korona virusa, kada smo učestvovali u kreiranju platforme “Uči Doma”, na 3D štampačima smo odštampali zaštitne vizire za medicinsko osoblje, organizovali online edukacije.

Kako upravljate rizicima koji su povezani s implementacijom novih ideja i tehnologija?

Proces upravljanja zahtijeva pažljivu analizu, planiranje i primjenu različitih strategija kao što su pilotiranje novih rješenja, testiranje na manjim uzorcima korisnika kao i praćenje i evaluacija rezultata radi identifikacije potencijalnih rizika i minimiziranja negativnih posljedica. Svi zaposleni su uključeni u proces inoviranja, a kada se proces posmatra iz više perspektiva rizici su minimalni.

Da li postoji poseban budžet ili resursi namijenjeni istraživanju i razvoju unutar vaše organizacije?

Unutar naše organizacije postoji poseban budžet i resursi namijenjeni istraživanju i razvoju. Ovi resursi se koriste za finansiranje projekata inovacija, angažovanje stručnjaka i partnera, kao i za nabavku potrebne opreme i tehnologije.

Kako podstičete saradnju i timski rad kako biste olakšali proces inovacija?

MTEL je kompanija u kojoj se uvijek podržavaju ideje i sugestije svakog zaposlenog. Bez timskog rada nema uspjeha, a broj korisnika koji kontinuirano raste, svjedoči da smo mi jedan veliki tim, koji, mogu slobodno reći, pomjera granice u telekomunikacijama. Kroz sastanke, radionice, razne seminare, omogućena je stalna razmjena ideja između zaposlenih. Svaki novi projekat je nova šansa za naš tim da pokaže kreativnost, da svi zajedno od mnoštva ideja izaberemo i realizujemo onu koja će najviše obradovati korisnike.

Kako vaša kompanija prati i mjeri rezultate inovacija?

Rezultate inovacija pratimo i mjerimo kroz različite metrike, kao što su povećanje prodaje, poboljšanje korisničkog iskustva, smanjenje troškova ili vrijeme potrebno za izvršavanje određenih procesa. Takođe, koristimo povratne informacije korisnika i interne evaluacije kako bismo ocijenili uspjeh implementiranih inovacija.

S obzirom na direktnu komunikaciju sa korisnicima, brzi odziv i brzu reakciju, lakše je pratiti razvoj digitalnih servisa i aplikacija/platformi, što nam omogućava da pravovremeno reagujemo na njihove potrebe.

Kako se nosite s izazovima u vezi s promjenama i adaptacijama koje donose inovacije?

Živjeti u vremenu kada se svijet mijenja preko noći je privilegija, ali i veliki izazov. Mi, kao inovativna kompanija, trudimo se da kvalitetno odgovorimo savremenim izazovima. Naši zaposleni imaju priliku da se stalno edukuju, da uče kako da koriste digitalne vještine i alate kako bi pratili trendove i kako bi u svakom trenu odgovorili potrebama korisnika. Iskustvo kontinuiranog uvođenja inovacija doprinijelo je razumijevanju važnosti prilagođavanja i agilnosti. Ovi primjeri su nam pružili dragocjene lekcije o analizi rizika i stalnom unapređenju procesa radi očuvanja konkurentnosti i relevantnosti na tržištu. S obzirom na broj stanovnika i status turističke destinacije, Crna Gora predstavlja idealno okruženje za pokretanje inovacija koje se kasnije mogu lako primijeniti i na veća tržišta.

Kako vidite budućnost inovacija u vašem sektoru, posebno u svjetlu tehnoloških promjena i globalnih trendova?

Spremni smo za izazove koje donose tehnološke promjene, jer konstantno radimo na boljoj, ljepšoj i sigurnijoj budućnosti građana. Trenutno smo fokusirani na integraciji 5G mreže, koja predstavlja osnovu za sljedeću generaciju telekomunikacionih usluga. Ova mreža omogućava brži prenos podataka, niže latencije i veću pouzdanost, što otvara vrata novim inovacijama i većem zadovoljstvu naših korisnika. Koristimo optiku kao pouzdanu tehnologiju za prijem kablovskih servisa i fiksnog interneta. Optička mreža omogućava brži prenos podataka i stabilnu konekciju, što je ključno za pružanje kvalitetnih telekomunikacionih usluga u današnjem digitalnom dobu. Integracija ove tehnologije u naše poslovanje dodatno jača infrastrukturu i sposobnost da odgovorimo na zahtjeve rastućeg tržišta i tehnoloških trendova.

Takođe, pratimo tehnološke trendove, kao što su vještačka inteligencija, internet stvari i blockchain tehnologija, kako bismo identifikovali nove prilike za inovacije i adekvatno odgovorili zahtjevima tržišta u budućnosti.

MTEL je kompanija koja ima viziju, gledamo naprijed, idemo u korak sa vremenom, osluškujemo njegove potrebe, stvaramo prilike.

Kompanija MTEL sa svojom Digitalnom fabrikom, pokazala je da na putu inovacinja korača sigurno i smjelo, imajući u vidu da smo jedini operator, ne samo u Crnoj Gori već i u regionu, koji je investirao u otvaranje HUB-a. Od 2017. godine, kada je Fabrika otvorena, do danas, okupili smo startap zajednicu, trasirali put mladim preduzetnicima, održali šest strartap akademija, na kojima smo obučili preko 300 preuzetnika kako da ideju pretoče u konkretan proizvod

Svaka inovacija, koja je korisnicima omogućila lakše i kvalitetnije korišćenje naših usluga, je uspješna inovacija. Među mnogobrojnim, izdvojio bih najnoviju, a to je razvoj Move TV platforme. Move TV pruža mogućnost korisnicima da vraćaju program unazad do sedam dana, na preko 250 kanala, gdje god se nalaze

Proces upravljanja zahtijeva pažljivu analizu, planiranje i primjenu različitih strategija kao što su pilotiranje novih rješenja, testiranje na manjim uzorcima korisnika, kao i praćenje i evaluacija rezultata radi identifikacije potencijalnih rizika i minimiziranja negativnih posljedica. Svi zaposleni su uključeni u proces inoviranja, a kada se proces posmatra iz više perspektiva rizici su minimalni

Kao rezultat stalnog i kreativnog rada, ali i posvećenosti, kompanija MTEL iznjedrila je inovativna rješenja, između ostalog, za mlade preduzetnike, turiste, zatim pomogla digitalnoj transformaciji zdravstva i nastavlja da inovira kako u javnom sektoru, tako i u ponudama za individualne korisnike