Čikom - Osnova inovacija i uspjeha u IT industriji Crne Gore

Jedan od ključnih elemenata koji je postavio Čikom na vrh IT scene Crne Gore jeste fokus na kontinuiranom unapređenju i prilagođavanju najnovijim tehnološkim trendovima.

9323 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Čikom
Foto: Čikom

Čikom je jedna od najuspješnijih IT kompanija u Crnoj Gori, čija posvećenost inovacijama i izvrsnosti kontinuirano postavlja standarde u industriji. Od osnivanja pa sve do danas, Čikom je radio na pružanju vrhunskih IT rješenja koja ne samo da zadovoljavaju, već i prevazilaze očekivanja klijenata u našoj državi ali i šire.

Jedan od ključnih elemenata koji je postavio Čikom na vrh IT scene Crne Gore jeste fokus na kontinuiranom unapređenju i prilagođavanju najnovijim tehnološkim trendovima. Ono što izdvaja Čikom od drugih kompanija u industriji je ne samo tehnološka ekspertiza, već i posvjećenost klijentima. Čikom shvata da uspjeh klijenata direktno odražava uspjeh kompanije, te stoga svaki projekat tretira sa najvećom pažnjom i predanošću. Bez obzira da li se radi o softverskom razvoju, sajber bezbednosti, data centrima itd, Čikom pruža personalizovana rješenja koja odražavaju potrebe i ciljeve svakog klijenta.

U suštini, Čikom nije samo kompanija - to je simbol izvrsnosti, inovacija i posvećenosti. Sa prethodnih 30 godina uspjeha kao svjedočanstvom, Čikom je pripremljen da nastavi da vodi put ka digitalnoj transformaciji Crne Gore, obećavajući još više inovacija i uspjeha u godinama koje dolaze.

Čikom je prepoznatljiv po sertifikovanom kadru sposobnom za realizaciju visokosofisticiranih infrastrukturnih, mrežnih i komunikacionih sistema. Diversifikovani profili stručnjaka, akumulirano znanje i iskustvo, naučni pristup razvoju, praćenje svjetskih standarda i tijesna saradnja sa korisnicima, donijeli su uspjeh poslovnoj filozofiji Čikoma koju najbolje prezentuje kompanijski slogan „Informatika sa ljudskim likom“.

Čikom je danas partner najvećih svjetskih IT kompanija Microsoft, (Gold Certified Partner), HPE Platinum Partner, Aruba Network Solution Provider, Dell-EMC Gold Solution Provider; Cisco Systems Premier Certified Partner; Ruckus Networking Solution Provider, Check Point 3-Star Partner; ASI - Accredited Systems Integrator Allied Telesis, Avigilon Certified Solution Provider; Rittal IT Channel Partner; VMware Partner Connect Advanced; Veeam Silver Partner; Symantec Secure One Gold Partner; Lexmark Accredited Service Partner; Sophos Gold Partner; Veritas Silver Partner; Splunk Associate - Authorized Reseller; Palo Alto Innovator Partner; Fireeye Affinity Partner Silver. Gotovo da nema vodećih svjetskih IT vendora koji nisu uključeni u paletu rješenja čija je integracija u Čikomovom portfoliu.

Čikom ima savremeno opremljen Centar za informatičku edukaciju koji je najveća informatička edukaciona jedinica informalnog obrazovanja u Crnoj Gori, gdje se se ostvaruju funkcije Microsoft Learning Partnera, VUE Testing Centra i ECDL Partner Centra.

U kompaniji sa ponosom ističu da su, kao dokaz kontinuiranog kvaliteta, dobili niz prestižnih informatičkih nagrada, od kojih su najznačajnija nagrade Festivala informatičkih dostignuća (Infofest) a najbolji kompanijski nastup 2006, 2008-2012, 2015. 2016. i 2018. godine). Na Microsoft svjetskim partnerskim konferencijama Čikom je tri puta (2010., 2011. i 2012. god) dobijao nagradu „Country Partner of the Year“.

Smatrajući prirodnim slijedom razvoja proširenje djelatnosti na upravljanje automatikom i sistemima slabe struje, audio-video sistemima, kao i na projektovanje i nadzor data centara, u Čikomu su uspostavili nova partnerstva sa referentnim vendorima u toj oblasti.

Rezultati su oličeni u projektima kao što su Data centar Poreske uprave CG (prva High Availability Safe Room u CG), dva Data centra u RadioTeleviziji CG, DR sajt Centralne banke CG na Žabljaku (Mikro Data Centar), Tripple Micro Data Center u Centralnoj banci Crne Gore, Double Edge Data Center za Crnogorski elektroprenosni sistem, Disaster Recovery Site za Radio Difuzni Centar, DR Site Edge Data Center za Prvu Banku Crne Gore, Prva 4K televizija u CG (TV Pljevlja), TV Herceg Novi i prvi AR Augmented reality projekat u CG – Kanli kula.

Poseban segment u kompaniji je sektor za razvoj i implementaciju softverskih rješenja. U Čikomu s ponosom ističu rješenja za Elektronske sjednice Vlade Crne Gore, Elektronski sistem za upravljanje dokumentima (EDMS) u Vladi CG i ministarstvima, opštinama Budva, Pljevlja, Bar, Herceg Novi, Državnoj revizorskoj instituciji, Crnogorskom elektroprenosnom sistemu, Inspekcijske informacione sisteme za podršku radu Urbanističke, Građevinske i inspekcije zaštite prostora, Tržišne, Turističke i Fitosanitarne inspekcije, Jedinstveni informacioni sistem Uprave za inspekcijeske poslove, Softvere za podršku radu lokalnih samouprava, turističkih organizacija , LAMP sistem za Ministarstvo turizma, ekologije i održivog razvoja, Laboratorijski informacioni sistem za Klinički Centar Crne Gore, Fond zdravstvenog osiguranja Crne Gore – DRG – grupacija usluga po dijagnostičko - terapijskim grupama, Komisija za hartije od vrijednosti - KOFIS - Softver za kontrolu investicionih fondova, Vlada Crne Gore – Softver za elektronske peticije, Opštine Herceg Novi, Cetinje, Pljevalje i Podgorica – Softver za komunikaciju sa građanima – Sistem 48, Aplikacija E Village - veb i mobilna aplikacija koja ima integrisane google mape ruralnih područja domaćinstva, kulturnog nasljeđa i lokaliteta, Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine – Informacioni sistem za elektronske građevinske dozvole.

U toku je realizacija najvećeg crnogorskog izvoznog softverskog prokjekta koji Čikom radi sa USAID-om za potrebe Federalne uprave za inspekcijske poslove BiH.

U poslovanju Čikoma primjenjene su procedure implementiranih standarda ISO 9001, ISO 20000 i ISO 27001.

Čikom u inovacijama

Čikom kao kompanija koja je sinonim za napredak, koja kontinuirano radi na stvaranju inovativnih softverskih rješenja, na osnovu kojih je upisana u Registar inovativnih kompanija Ministarstva Nauke Crne Gore. Na osnovu navedenog, dobila je finansiranje iz grant šeme za inovacije za dva softverska projekta. U srcu svake inovacije stoji kreativnost, a Čikom teži da stvori okruženje koje podstiče kreativno razmišljanje i eksperimentisanje. Čikomov pristup agilnom razvoju softvera omogućava brzo testiranje ideja i implementaciju najboljih rješenja u rekordnom vremenu.

CultDmap

Jedno od mnogobrojnih Čikomovih inovativnih rješenja je i CultDMap. Projekat je ko-finansiran od strane Evropske Unije u okviru IPA grant šeme finansiranja Ministarstva Nauke i Ministarstva Finansija, i rađen je u saradnji sa Fakultetom Umjetnosti Univerziteta Donja Gorica. Ovaj projekat integriše najnovije tehnologije kao što su interaktivne mape kako bi omogućio posjetiocima da istraže istoriju, umjetnost i tradiciju opštine Nikšić na potpuno nov način. Ukupna slika Nikšićkog kulturnog blaga i vrijednog nasljeđa nije dovoljno prepoznata. Ovaj projekat je omogućio poboljšanje vidljivosti i jačanje svih potencijala ovog grada. U Čikomu vjeruju da ovaj projekat ima ogroman potencijal da Nikšić učini popularnom turističkom destinacijom, obuhvatajući sve njegove prirodne ljepote i kulturno-istorijske znamenitosti. Nakon Nikšića, resursi projekta CultDMap, baze podataka i web usluge mogu se koristiti za mapiranje čitave Crne Gore, Balkana ili čak Evrope.

Čikom
foto: Čikom

cRisk

U kompaniji Čikom apostrofiraju da im je u fokusu na polju inovacija sasvim sigurno i aplikacija cRISK za upravljanje rizicima, koja je takodje ko-finansirana od strane Evropske Unije u okviru IPA grant šeme finansiranja Ministarstva Nauke i Ministarstva Finansija. Projekat su uradili u saradnji sa Fakultetom za informacione sisteme i tehnologije Univerziteta Donja Gorica. Kompanija Čikom je svjesna činjenice da u današnjem dinamičnom poslovnom okruženju, upravljanje rizikom predstavlja ključnu komponentu uspjeha svake organizacije. Kako naglašavaju, rizici su neizbježni u svakom segmentu poslovanja, od finansijskih transakcija do sigurnosnih pitanja, i zahtijevaju pažljivo planiranje i odgovorno vođenje.

Upravljanje rizikom podrazumijeva prepoznavanje, analizu i odgovarajuće reagovanje na potencijalne prijetnje i ranjivosti koje mogu uticati na ostvarenje ciljeva i stabilnost poslovanja. Kako bi odgovorili na ove izazove, Čikom je razvio cRisk - sveobuhvatno rješenje za upravljanje rizicima usklađeno sa standardima ISO/IEC 27001:2013. S obzirom da posjeduju izuzetno veliku ekspertizu u ovom domenu, udružilo se nekoliko timova u okviru kompanije, od cyber security do razvojnih timova, i dali ogroman doprinos razvoju ovakve inovativne aplikacije, kako bi pomogli u prevenciji sve većeg broja sajber prijetnji i rizika.

Čikom
foto: Čikom

cRisk omogućava detaljnu identifikaciju različitih vrsta rizika sa kojima se organizacije mogu suočiti, od tehnoloških do operativnih i strateških. Kroz aplikaciju cRisk, moguće je detaljno analizirati svaki identifikovani rizik, ocjenjujući faktore poput ozbiljnosti, učestalosti i mogućnosti ublažavanja. Aplikacija cRisk posjeduje alate za definisanje i implementaciju odgovarajućih kontrola i mjera zaštite, kao i praćenje njihove efikasnosti kroz vremenski period.

Augmented reality na tvrđavi Kanli Kula

Čikom
foto: Čikom
Čikom
foto: Čikom

S velikom ekspertizom u razvoju aplikacija u domenu turizma, kompanija Čikom je odlučila da posjetiocima Kanli kule omogući da korišćenjem savremenih tehnologija (Augmented Reality) uživaju u prizorima iz njene prošlosti. Kompanije Čikom i DigitalDAB su izradom inovativnih digitalnih sadržaja i pratećom opremom, na inicijativu Opštine Herceg Novi i u okviru projekta Evropske komisije IPA CBC Programme Croatia-Bosnia and Herzegovina-Montenegro 2014-2020, Fortress ReInvented, 2017HR-BA-ME222. omogućili posjetiocima tvrđave Kanli kule potpuno novi pristup sagledavanja njene istorijske vrijednosti. Proširena stvarnost (AR) je nadogradnja realnog svijeta putem digitalnog sadržaja, tako da se unapređuje okruženje u kom se trenutno nalazimo.

Kanli Kula je danas mjesto gdje se istorija prepričava tehnologijom proširene stvarnosti (AR)

Vještačka inteligencija - AI

Na putu inovacija i neprekidne težnje ka izvrsnosti, u Čikomu su uzbuđeni što mogu da predstave najnovije poduhvate u oblasti razvoja vještačke inteligencije. Njihovi projekti su usmjereni na sinergiju naprednih AI tehnologija, kao što su Retrieval-Augmented Generation (RAG) i Large Language Models (LLM), sa ciljem rješavanja najsloženijih izazova crnogorskog bankarskog sektora. Ove inicijative imaju za cilj da revolucionarno unaprijede usluge pravnog savjetovanja, nudeći do sada neviđene mogućnosti, efikasnost i korisničko iskustvo. U Čikomu pažljivo kreiraju sisteme vještačke inteligencije prilagođene za razumijevanje i tumačenje složenog pejzaža bankarskih propisa i pravnih okvira, i postavljaju nova mjerila u pravnom konsaltingu vođenom vještačkom inteligencijom. Takođe, njihov pristup ne samo da ilustruje njihovu posvećenost inovacijama, već i naglašava posvećenost doprinosu značajnom napretku u oblasti vještačke inteligencije.