Budući činioci vlasti u Andrijevici približili stavove

"Sljedeći sastanak je zakazan za ponedjeljak, 15. jul u 15 časova, za koji se nadamo da ce uroditi usaglašavanjem stavova o budućoj vlasti"

1280 pregleda 1 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Na sastanku budućih činioca vlasti u Andrijevici približeni su stavovi o eventualnom izboru zajedničkog kandidata ili o modalitetu rotacije na dvije godine.

To je navedeno u saopštenju koje potpisuju koalicije Socijalističke narodne partija-Demokrate, Za budućnost Andrijevice (Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Prava Crna Gora, Slobodna Crna Gora), Pokret Evropa sad kao i dvije građanske liste - "Za budućnost naše djece" i "Vasojevićki pokret ujedinjenja".

Time su potvrđena pisanja "Vijesti" od prije nedjelju dana.

"Sljedeći sastanak je zakazan za ponedjeljak, 15. jul u 15 časova, za koji se nadamo da ce uroditi usaglašavanjem stavova o budućoj vlasti", piše u saopštenju.

Pregovori o formiranju vlasti počeli su neposredno nakon izbora, a u njima učestvuju predstavnici svih lista osim DPS-a.

Za formiranje vlasti u Andrijevici potrebno je najmanje 16 glasova odbornika, pa je stoga vladajućoj većini na državnom nivou - PES-u, SNP-u, Demokratama i partijama nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF), koje sad čine koaliciju “Za budućnost Andrijevice”, neophodna podrška ili liste “Za budućnost naše djece” ili Vasojevićkog pokreta ujedinjenja.

Te dvije liste poručivale su uoči početka pregovora da SNP i Demokrate ne mogu biti na čelnim pozicijama. Nosioci lista “Za budućnost naše djece” i Vasojevićkog pokreta ujedinjenja, Ivan Radojević i Vesko Raketić, saopštili su neposredno nakon proglašenja rezultata izbora da neće dozvoliti da predsjednik opštine i lokalnog parlamenta bude iz SNP-a i Demokrata, “jer su se pokazali prethodnih godina” kad su bili na vlasti, i da “nijesu uradili ništa za dobrobit građana Andrijevice”.

Nakon lokalnih izbora 2020. godine, vlast u Andrijevici formirali su SNP, Nova srpska demokratija (NSD), Demokrate i Demos. Mjesto predsjednika Opštine pripalo je SNP-u (Željko Ćulafić), a pozicija predsjednika Skupštine opštine (SO) Demokratama (Mladen Đukić). Međutim, prošle godine je došlo do trvenja unutar vladajuće koalicije, pa je Vlada, zbog nefunkcionisanja lokalne uprave, u martu ove godine uvela prinudnu upravu u Andrijevici. U toj opštini je grupa građana više mjeseci prošle godine sprečavala održavanje sjednice na kojoj je trebalo da se glasa o smjeni Ćulafića.

Na lokalnim izborima održanim 2. juna, Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je 11 mandata, lista SNP-a i Demokrata osam, PES četiri, liste “Za budućnost Andrijevice” (NSD, Demokratska narodna partija, Prava Crna Gora i Slobodna Crna Gora) i “Za budućnost naše djece” po tri mandata, a Vasojevićki pokret ujedinjenja jedan.

Bonus video: