Inspirisani prirodom – Crnogorski Telekom vas poziva da nastavite da reciklirate!

Do kraja septembra uz stari telefon biljka na poklon i eko popusti

15130 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Crnogorski Telekom
Foto: Crnogorski Telekom

Reciklaža je IN. E-otpad OUT. Pridružite nam se u zelenoj akciji!

Inicijativa „Inspirisani prirodom“, sudeći po broju odloženih starih mobilnih telefona u poslovnicama, postepeno osvaja srca korisnika Crnogorskog Telekoma, zbog čega će kampanja biti aktuelna i u narednom periodu.

Do kraja septembra uz stari telefon biljka na poklon!

„Korisnici stare telefone mogu donijeti i odložiti u posebne kutije u Telekom poslovnicama, zauzvrat dobijaju biljku na poklon – mali, zeleni znak pažnje, 10 GB po uređaju i osjećaj da zajedno radimo pravu stvar“, poručuju iz Telekoma.

Odlaganje starih mobilnih telefona u poslovnicama Telekoma, znači da će uređaji biti predati licenciranim agencijama, koje na ekološki prihvatljiv način tretiraju e-otpad.

„Zadovoljni smo odzivom, imajući u vidu prethodni period i vjerujemo da je ovo tek početak. Električni i elektronski otpad su najbrže rastuća kategorija otpada u EU, najčešće završavaju na deponijama i bez daljeg tretmana imaju izuzetno negativan uticaj na životnu sredinu. Zato i pozivamo da zajedno učinimo sve što možemo, kako bi sačuvali zeleno životno okruženje za buduće generacije!“, ističu iz Telekoma.

+ Eko popusti

Korisnicima koji se odluče da u nekoj od poslovnica odlože stare i oštećene mobilne uređaje, a potreban im je novi telefon, dostupni su i popusti na određene modele mobilnih telefona. Detaljnije informacije o modelima za koje važi eko popust mogu se naći na linku.

Edukativni dodatak

Prema procjenama Međunarodnog foruma za električni i elektronski otpad (WEEE), 2022. godine je približno 5,3 milijarde mobilnih telefona širom svijeta završilo kao e-otpad, od čega se manje od 20% reciklira!

Anketa WEEE Foruma (jun – septembar 2023.) pokazuje da prosječno evropsko domaćinstvo posjeduje 70+ elektronskih uređaja, među kojima i telefone, tablete, laptopove, od čega čuva devet neiskorišćenih i četiri pokvarena uređaja.

Rezultati otkrivaju i pet glavnih razloga zbog kojih stari i neiskorišćeni uređaji „skupljaju prašinu“:

  • 46% planira da ponovo koristi te uređaje;
  • 15% razmišlja o prodaji ili da ih pokloni;
  • 13% čuva uređaje zbog njihove sentimentalne vrijednosti;
  • 9% vjeruje da bi uređaji mogli dobiti na vrijednosti tokom vremena i
  • 7% jednostavno ne zna kako ih propisno odloži.

A da li na kraju, stare uređaje zaista opet koristimo, prodajemo, poklanjamo ... ili nastavljaju da skupljaju prašinu?

***

#GreenMagenta je naš način da budemo odgovorni prema prirodi i zajednici

Crnogorski Telekom
foto: Crnogorski Telekom

Crnogorski Telekom godinama unazad investira u ESG koncept održivog poslovanja, koji podrazumijeva praćenje niza faktora, koji se tiču zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja.

U Telekomu koristimo 100% električnu energiju iz obnovljivih izvora. Kupovinom sertifikata na međunarodnom tržištu i plaćanjem električne energije po zelenoj tarifi, od 2020. smanjili smo emisiju C02 za 7.000t, odnosno za 90%, što je ekvivalent sadnji nekoliko desetina hiljada stabala!

Implementacijom modernih sistema i tehnologija u Data centru kroz projekte cloudifikacije, modernizacije rashladnih uređaja, zatim uvođenjem free cooling principa hlađenja na udaljenim lokacijama i gašenjem legacy tehnologija, kao što je 3G, dodatno je smanjena potrošnja energije.

Redukcija CO2 u Crnogorskom Telekomu, sprovodi se i kroz niz ostalih kompanijskih aktivnosti. Tokom prethodne tri godine odloženo je preko 110t otpada na propisan način i uz optimizacije, koje su rezultat visokog nivoa digitalizacije internih i eksternih procesa, ostvarene su i značajne uštede u potrošnji papira (75% naših korisnika koristi elektronski račun).